gasztronómia

2019.08.04. 18:18

Hosszú sorok álltak a híres sós rétesért a felsőtárkányi rétesfesztiválon

Nagyszerű hangulatban telt az immár tizenhetedik alkalommal megrendezett rétesfesztivál. A híres tárkányi sós túrós rétesből, illetve az egyéb ízesítésű finomságokból rekord közeli mennyiség fogyott. A kísérő programok között pedig ott találtuk a gyümölcsöt népszerűsítő Európai Friss Kaland programot.

Sike Sándor

Fotó: Gal Gabor +36303330726

A rétesfesztivál az egyik legtöbb vendéget vonzó rendezvény a településen. Az idén már a tizenhetediket tartották a Felsőtárkányba kilátogatók megelégedésére. A főszervező Búzás Eszter a Heolnak örömmel újságolta, hogy az első napon az időjárás kegyes volt hozzájuk, egy rövid ideig esett az eső, de a vendégek esernyővel türelmesen kivárták a végét. A rétessátorban nagyüzem volt. Több mint nyolcezer darab elfogyott, ami rekord közeli, mert az első napon ilyen sok sosem fogyott.

A szervező szerint a nyugdíjasklub tagjai hősiesen állták a sarat. A tábori kemencében az almás rétes sült, technikai okokból, a túrósok pedig a sátor alatt hat sütőben, amiből egy légkeveréses, a többi elektromos kemence volt.

Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

– A kulturális programok közül nehéz megmondani melyiknek volt a legnagyobb sikere, hiszen az emberek különböző ízléssel érkeznek. A Kurul dobosokat tudnám kiemelni, de ők is egy bizonyos réteget szólítanak meg. A New Level Empire is nagyon jó hangulatot teremtett. De a nóta show-t se lehet kihagyni, hiszen ők is tömegeket vonzanak. A többi fellépőt is sorolhatom, mert mindegyikük szenzációs jó műsorral lépett fel – mondta Búzás Eszter.

A nyugdíjasklub tagjai alaposan kitettek magukért a rétesek készítésekor. Özv. Szántósi Ráfaelné, Marika néni elárulta azt is, miként készül a híres tárkányi sós túrós rétes (keretes cikkünk).

– Az anyósomtól tanultam, még húsz éves koromban, vagyis hatvan évvel ezelőtt. Ez pedig már a 17. rétes fesztivál. Amikor a férjem meghalt, meg az anyósom, akkor nem voltam itt, a többin mindegyiken. Szűcs Klári, aki idősebb itt még tőlem, tehát majdnem rangidős vagyok. A fesztiválra egyre többen jönnek, nem is tudjuk jóformán kielégíteni az igényeket – mondta Marika néni.

Szemerei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Heves megyei elnöke az Európai Friss Kaland tizedik állomásának kialakításánál intézkedett épp, amikor ott jártunk. Azt mondta, hogy Heves megyében korábban a pásztorvölgyi iskolában volt már egy kitelepülés.

– A 6 és 14 év közötti életkorú gyerekeknek a gyümölcsfogyasztást népszerűsítjük. A WHO ajánlása szerint körülbelül napi 400 gramm gyümölcs fogyasztására van szükség. Magyarország az uniós országok közül sajnos a vége felé kullog, napi 260 grammnyi mennyiséggel. Ezért tartotta nagyon fontosnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, hogy fölvállalja a gyümölcsfogyasztás népszerűsítését. Az is célunk még, hogy a helyben lévő gyümölcsöket próbáljuk kóstoltatni, hogy az utaztatás hatalmas nagy ökológiai lábnyoma ne maradjon rajta. A negyven kilométeres körzeten belül termesztett gyümölcsöket próbáljuk a gyermekekkel itt megismertetni – fogalmazott a megyei elnök.

Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Az Európai Bizottság 160-180 millió eurót különített el a gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programra. A sikeres pályázat tette lehetővé az országjáró turnét – tudtuk meg. Ennek részeként 15 megyében tűnik fel a Frutti és Vegi, a két kabala figura. A program egyébként 2018 és 2020 között tart.

– A felsőtárkányi önkormányzat keresett meg bennünket, azzal a kéréssel, hogy szeretnék a rétesnap keretein belül ezt a programot, mert már találkoztak más megyében ezzel az interaktív foglalkozással. Nem kóstoltatásról van szó, hanem interaktív játékokba vonjuk be a gyerekeket – mondta.

A fölverésen múlik a rétestészta

Özv. Szántósi Ráfaelné, Marika néni szerint a jó rétes receptje: kell hozzá 3 kilogramm liszt. Ebből kettő finom, egy pedig rétesliszt. Ehhez teszünk hét darab tojást, hét kanál olajat és egy kis langyos sós vizet. A vízbe teszünk még egy nagyon kicsike élesztőt is. Felverjük úgy, hogy nem kemény, nem lágy legyen. Kicipózzuk és hagyjuk kelni. Azt, hogy meddig, mi idősebbek már ránézésre is tudjuk. Nézésre is, meg fogásra is meg tudjuk mondani, ha már nyújtásra kész, s akkor nagyon szépen kinyúlik. A legnehezebb része a fölverés. Nagyon simára kell fölverni. Amikor pedig kicipóztuk, még gyönyörűen pörgetjük, forgatjuk, vagyis kigyúrjuk. Simára, kerekre és akkor nyújtható hajszálvékonyra. Van édes is meg sós rétes is, de régen, amikor még én fiatal voltam, Tárkányon nem volt ismeretes az édes. Akik jönnek, megkóstolják, s egyre többen a sósat választják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában