korszerűsítés

2019.08.03. 11:30

Megújulhatnak az orvosi rendelők is a pétervásárai járásban

Kihirdették a nyerteseket a Magyar Falu Program első százszázalékos támogatású pályázatain az ötezer fő alatti településeken. Szinte mindenhol kapnak új eszközöket a háziorvosok.

Barta Katalin

A betegeknek is jó hír, hogy új eszközöket szerezhetnek be Képünk illusztráció

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Újabb nyerteseket hirdetett ki a kormány a Magyar Falu Programban. A térség 23 településén összesen közel 144 millió forint támogatással korszerűsödhetnek, és gazdagodhatnak új műszerekkel a háziorvosi rendelők. A pályázatokból az intézmények szebbek, kényelmesebbek, fenntarthatóbbak lesznek, a betegellátás körülményei javulnak. A helyi identitástudat erősítésére és az egyházi közösségi terek fejlesztésére közel 338 millió forintot nyertek a térség települései – jelentette be Horváth László, a választókerület országgyűlési képviselője. A járás szinte minden helysége részesül a támogatásból.

Pétervásárán mindkét forrásra sikerrel pályáztak – tudtuk meg Eged István polgármestertől. Az orvosi eszközfejlesztésre konzorciumi formában – Ivád, Váraszó, Erdőkövesd, Kisfüzes önkormányzatával közösen – közel 22 millió forintot fordíthatnak a korszerűbb egészségügyi ellátásra. A közösségi terek megújítására csaknem tizenötmillió forintot nyertek. Ez fedezi majd egy szakember foglalkoztatását egy éven át, illetve a művelődési ház fűtéskorszerűsítését, szigetelését szeretnék megoldani belőle.

A betegeknek is jó hír, hogy új eszközöket szerezhetnek be Képünk illusztráció
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Mátraderecskén kétmillió forint jut az orvosi rendelő eszközeinek megújítására. A közösségi terek fejlesztésekor két játszóteret szeretnének építeni, de pályáztak a járdák felújítására is – tudtuk meg Forgó Gábor polgármestertől.

Bükkszenterzsébeten két és fél millió forintot nyertek a háziorvosi rendelő és a védőnői szolgálat korszerűsítésére, s az épülő idősotthonnak orvosi eszközökre.

Szentdomonkoson másfél millió forint jut az egészségügyi intézmény eszközparkjának megújítására. Parádon pedig a háziorvossal egyeztetve hárommillió forintból pótolhatják többek közt a betegellátáshoz szükséges műszereket. Kisfüzesen több mint tízmillió forintos pályázati támogatással újul meg az önkormányzati hivatal és az orvosi rendelő. Az épület a korszerűsítéssel nemcsak kívül-belül szebbé, hanem gazdaságosabbá és fenntarthatóbbá is válik. A kormány azért hirdette meg az egyedülálló programot, hogy az ötezer lelkesnél kisebb falvakban is javuljon az emberek életminősége, és erősödjenek a helyi közösségek.

Sirokban az elmúlt években megújult az óvoda, a bölcsőde, a polgármesteri hivatal, az orvosi rendelő. Teendő azonban így is maradt bőven. Tuza Gábor polgármester érdeklődésünkre elmondta, a legfontosabb feladat az általános iskola épületének külső szigetelése, továbbá a sportcsarnok energetikai korszerűsítése. A legújabb jó hír, hogy szépen felújított orvosi rendelőjük eszközeinek pótlására, bővítésére másfél millió forintot költhetnek. A helyi közösségeket erősítendő pedig 2022-ig közel 46 millió forintot fordíthatnak a helyi hagyományok ápolására, a generációk közötti párbeszéd frissítésére, új programok életre hívására. Ennek köszönhetően új színpadot, hangtechnikai berendezéseket, sátrakat, padokat szerezhettek be. Tarnaleleszen egymillió-nyolcszázezer forint jut a rendelő korszerűsítésére.

A támogatást már meg is kapták

A pályázatokat a Magyar Államkincstár bonyolítja le, a nyertesek már hozzájuthattak a támogatási összeghez. A kistelepülések önkormányzatai számára nagy könnyebbség, hogy a pályázatok előfinanszírozottak, így hamarosan hozzákezdhetnek a megvalósításhoz és beszerzéshez. A falusi közszolgáltatások minőségének javítására összesen 75 milliárd forint áll rendelkezésre országosan. Az üresen álló egyházi tulajdonú épületek – volt parókiák, plébániák, egyházi iskolák – felújítása mellett programok szervezését, eszközvásárlást és a közösségi életet szervezők bérének és járulékának a költségeit is támogatják.

Az önkormányzatokkal szemben nincs önerőelvárás, a finanszírozásnál pedig előnyt élveztek a rászoruló, azaz alacsonyabb adóerő-képességű települések.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában