Ellenőrzés

2019.08.23. 07:00

Parlagfű-felderítés: egy nap alatt 150 ezer hektárt pásztáztak át a szakemberek

Egyetlen nap alatt negyvennyolc település határában, összesen százötvenezer hektárnyi területet pásztáztak át a magasból a szakemberek, hogy felmérjék, mennyire fertőzöttek a földek parlagfűvel. Szerdán a gyöngyösi Pipishegy Repülőtéren mi is beszálltunk velük a Készenléti Rendőrség helikopterébe.

Guti Rita

Fotó: Gal Gabor +36303330726

Évről évre egyre nagyobb területeket tudnak ellenőrizni a szakemberek a technika igénybevételével. Hevesben tavaly harminc százalékkal nagyobb parlagfűvel fertőzött területet tártak fel, mint egy évvel korábban. – Ez nem jelenti azt, hogy ennyivel nagyobb lenne a parlagfüves terület a megyében – tette egyértelművé Huszárné Bodor Éva, a növény- és talajvédelmi osztály vezetője. – Inkább arról van szó, hogy a többféle technika igénybevételével hatékonyabban tudunk ellenőrizni a külterületeken. Ezért különösen hálásak vagyunk az Agrár- és a Belügyminisztériumnak is, hogy lehetővé teszik a helikopter igénybe vételét – tette hozzá.

– Három útvonalon, összesen négyszázötven kilométert tettek meg kollégáink, negyvennyolc helység külterületén lévő földeket pásztázva, hogy kiszűrjék, hol van szükség beavatkozásra a parlagfű ellen. Ez tízszer nagyobb terület, mint amekkorát pusztán földi módszerekkel ellenőrizni tudnánk. A helikopter segítségével felderíthetők a földről nehezen észrevehető és megközelíthető, vagy nagyobb összefüggő parlagfüves foltok is – foglalta össze dr. Boncz László, az Egri Járási Hivatal vezetője.

Huszárné Bodor Évától megtudtuk, a májusi csapadékos időjárás miatt az idén később borult virágba a parlagfű. A szokásosnál egy hónappal később, július második felében kezdődött a pollenszórás. A jogszabály ma már nem naptári naphoz, hanem kizárólag a parlagfű fejlettségi állapotához, biológiájához ­köti a védekezési kötelezettséget. Azaz a parlagfű elleni védekezés folyamatos, egész évben fennálló feladat.

A rendőrség helikopterével egy napon 150 ezer hektárnyi területet ellenőrizhetnek Fotó: Gál Gábor

Jelenleg egyébként a parlagfű megyénk nagy részében már a virágzás és pollenszórás stádiumában van. A legnagyobb parlagfű­gócpontok a gabonatarlók. Idén a napraforgótáblákban a termelők lehetőséget kaptak egy új, speciálisan a parlagfűre kifejlesztett gyomirtó szer alkalmazására is – amellyel egyelőre igen pozitívak a tapasztalatok. Jellegzetesen problémás területek még a parlagon hagyott területek, a mezőgazdasági táblák szegélyei, utak, vasúti sínek mente, árokpartok, építési területek.

Az osztályvezető tapasztalatai szerint a gazdálkodók többsége ma már kiemelt figyelmet fordít a parlagfű elleni védekezésre, ám még így is előfordul, hogy a helyszíni ellenőrzés hatósági eljárás megindításával: növényvédelmi bírság kiszabásával zárul.

Kétmilliós bírságot is szabtak már ki

A bírság megállapításának alapja a parlagfűvel fertőzött terület mérete, valamint a parlagfű-borítottság átlaga. A bírság mértéke tizenötezertől ötmillió forintig terjedhet, de három éven belül, ismételt jogsértés esetén, a kiszabott bírság összegét annak felével meg kell növelni. Az idén eddig főleg kisebb összegű bírságokat szabtak ki összesen nyolcszázezer forint értékben. Inkább ez a jellemző, de Huszárné Bodor Éva elmondta: az elmúlt években volt már kétmillió forintos bírság is. Ezekben az esetekben egyrészt a fertőzött terület nagysága ­növelte meg ennyire az összeget, de sajnos előfordult, hogy az adott földhasználót ismételten kellett szankcionálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában