átalakulás

2019.08.03. 15:30

Segítséget kapott, nagy súlyfeleslegtől szabadult meg a hevesvezekényi férfi

Már húsz kilóval könnyebben éli mindennapjait a hevesvezekényi Tóth István, aki a Markhot Ferenc Kórházban zajló diétás tanácsadás segítségével int búcsút súlyfeleslegének.

Szabó Katalin

István sokkal többet mozog, mint korábban, amikor csak teheti, túrázik. Beküldött fotó

Évek óta küzd túlsúllyal a hevesvezekényi Tóth István, már több mindent kipróbált, például egészségmegőrző programon is részt vett.

– Utánanéztem, hová mehetnék dietetikus tanácsadásra, végül az egri kórházban, az ott dolgozó Takács Tamás dietetikus segítségével elindultam a fogyás útján. Január végén találkoztunk először, megbeszéltük a javasolt étrendet, mozgásformát. Rendszeresen konzultálunk, hetente küldöm neki a súlyomról az adatokat. Sétálok és túrázok, az utóbbit az egri Kaptárkő Egyesülettel is végzem. Eddig rendszertelenül étkeztem, viszont a diéta elkezdése óta főként teljes kiőrlésű kenyeret, zöldségeket, durumtésztát, főzeléket és rakott ételeket fogyasztok. Sokféle fogyókúrát kipróbáltam már, de ekkora és ilyen tartós eredményt egyikkel sem értem el. Havonta, kéthavonta konzultálunk, akkor megbeszéljük, hogy mit kell változtatni, s mindig kitűzünk egy célt a következő alkalomra – számolt be róla Tóth István.

István sokkal többet mozog, mint korábban, amikor csak teheti, túrázik. Beküldött fotó

Hangsúlyozta, 127 kilogrammból 21-et sikerült leadnia több mint fél év alatt. Szeretne lefogyni száz kilogramm alá, a végső cél pedig 70 kiló körül lenne.

Takács Tamás, a Markhot Ferenc Kórház dietetikusa ismertette, főként elhízással, cukorbetegséggel, allergiával, s ezek együttesével keresik fel őket.

– Tóth István mindent betart, amit kérek tőle, nagy figyelmet fordít arra, hogy mit és hogyan étkezik. Mindent megtesz, ami tőle telik, ez azért fontos, mert hiába adunk a betegeknek útmutatást, ha utána nem foglalkoznak az egészségükkel. Ebben a rohanó világban is az egészségünket, az egészségmegőrzést kellene az elsődleges célok közé kitűzni, ő arra a példa, hogy van eredménye a sok munkának – mondta. Hozzátette, a találkozások során köztes célokat is kitűztek Istvánnal, így nem tűnt olyan távolinak az elérni kívánt súly.

Dietetikussal az egészségért

Lázár Eszter vezető dietetikus korábban lapunknak elmondta, akik a diétás tanácsadást igénylik, telefonon kérhetnek időpontot – 36/411-444 2903-as melléken, mobiltelefonon: 70/491-1537-, vagy személyesen reggel fél nyolc és fél kilenc között a 119-es rendelőben egyeztethetnek. Kijelentette, a szakrendelő első emeletén, a dietetikusok rendelőjében, egy kéthelyiséges irodában fogadják a betegeket. – Diétás tanácsadásra előzetes bejelentkezés alapján van lehetőség, a megbeszélt időpontban – mindig délután fél kettő után – fogadjuk a betegeket – jelentette ki. Hozzátette, a vizsgálat során felmérik a betegek állapotát, kikérdezik őket.

– Felmérjük a tápláltsági állapotot, az étkezési szokásokat, a körülményeket, így személyre szabottan adunk tanácsot, s az állapotnak megfelelő tájékoztató anyagot is adunk az érintetteknek. Idősek esetében a hozzátartozót is várjuk, egy beteggel körülbelül fél, egy órát foglalkozunk – fogalmazott Lázár Eszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában