Megemlékezés

2019.09.12. 18:20

Botlatókövekkel emlékeznek a zsidó áldozatokra Gyöngyösön

A városban az első botlatókövek a Deák Ferenc utca 8. szám előtt állnak.

H. É.

2019.09.12 - Az első gyöngyösi botlatókő egykori lakhelyük előtt FRANKL IGNÁC ÉS FELESÉGE, JOHANNA emlékét őrzi majd, akik az Auschwitz-i koncentrációs táborban haltak meg. - Gyöngyös - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

A városban az első botlatókövek a Deák Ferenc utca 8. szám előtt állnak. Frankl Ignác és felesége, Johanna, valamint lányuk, Klára otthona volt ez ahonnan az auschwitzi koncentrációs táborba hurcolták a családot. A botlatóköveket csütörtök délben családtagok, emlékezők gyűrűjében a kezdeményezés gazdája, maga Gunter Demnig, kölni szobrászművész véste be a járdába. Ezek a kövek nevükhöz híven rövid időre megállítják és emlékezésre, elgondolkodásra késztetik a véletlenül beléjük botlókat.

– Négy unokátok és tizenegy dédunokátok bizonyítéka annak, hogy a gyilkosoknak nem sikerült a családunkat kiirtani, Gyöngyös, az újraéledt zsidó közösség nem felejtett el benneteket – emlékezett az unoka, Gottschalk Bernadette.

A polgármester Hiesz György máig ható, értelmetlen és elfogadhatatlan veszteségnek nevezete a gyöngyösi zsidó városlakók holokauszt miatt elvesztését. Weisz Péter, hitközségi elnökének szavai szerint pedig a kövek arra is figyelmeztethetnek, hogy soha többé ne történhessen meg ilyen szörnyűség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában