Civilek

2019.09.22. 20:00

Ismét együtt ünnepelték Egert az Érsekkertben

Huszonnegyedik alkalommal rendezték meg Eger ünnepét az Érsekkertben, ahol több mint 70 civil szervezet és rengeteg izgalmas program várt mindenkit.

Gidai Zsanett

Fotó: Huszar Mark

Az egész hétvégés esemény már pénteken elkezdődött: az Eszterházy Károly Egyetemen konferenciát tartottak, a városháza dísztermében kiosztották a virágosításért járó díjakat, a nap pedig koncerttel zárult.

Az igazán sokakat csábító nap mégis a szombati volt. Reggel fél tízkor zenés kísérettel megindult a fertálymesterekből és civil szervezetekből álló menet a Dobó térről az Érsekkertbe, ahol már akkora szép számmal jöttek össze. A verőfényes őszi időben a tíz órai megnyitóra megtelt a szökőkút előtti terület. A rendezvényt Polacsek Anikó, az Egri Civil Kerekasztal soros elnöke nyitotta meg és köszöntötte a résztvevőket. – Huszonnégy éve a civil szervezetek önkéntesei minden esztendőben két napon át bemutatkozhatnak. Ünnepelnek, és átérezhetik a közös munka eredményeit – mondta Polacsek Anikó. Az egri összefogás szép példájaként tartják számon a rendezvényt, és bíznak benne, hogy a városnak és az itt működő civil szervezeteknek jó hírét viszik a Lengyelországból és Szlovákiából érkezett vendégek is.

 

Habis László, Eger polgármestere is szólt a megjelentekhez. Kiemelte, fontos, hogy az együttműködés az önkormányzat és a vállalkozó szektor között harmonikus legyen. Ahogy az is, hogy legyen egy harmadik pillér a város életében, ezt képezik az egyesületek, alapítványok, azok a civil szerveződések, amelyek az emberekre figyelve sokat tesznek azért, hogy a város élhető és szerethető legyen. Ezután ünnepi pillanatok következtek, díjátadóra került sor.

– A díjat egy kitűnő egri hölgy kapja, aki rengeteget tett a fogyatékkal élők segítése érdekében. A javaslatot az Egri Civil Kerekasztal tette, amit az önkormányzat egyhangú szavazással jóváhagyott – mutatta be polgármester a díj nyertesét. A Pro Agria-díjat Radics Istvánné, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) megyei egyesületének elnöke érdemelte ki, aki meghatódva mondott köszönetet. Habis László bejelentette: a szerdai jótékonysági Mága Zoltán koncert bevételét az ÉFOÉSZ Heves megyei szervezetének ajánlják fel.

Az ünnepélyes megnyitó után, a színpadon számos egri művészeti, hagyományőrző csoport, szabadidős közösség produkcióját élvezhették az Érsekkertbe kilátogatók. Emellett vártak mindenkit a felállított sátrakban a civil szervezetek képviselői, akik számos lehetőséggel készültek erre a napra. A sátrakban szűrésekkel szolgálták az egészségmegőrzést, de volt arcfestés, főzés, akadályverseny, és a civilek jóvoltából és számos izgalmas program várt minden korosztályt. A délután folyamán a Vino borkóstolónak is helyt adott az érsekkerti tó környéke. Vasárnap pedig a hagyományos Hírlap-futással zárult a rendezvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában