Civilek

2019.09.22. 20:00

Ismét együtt ünnepelték Egert az Érsekkertben

Huszonnegyedik alkalommal rendezték meg Eger ünnepét az Érsekkertben, ahol több mint 70 civil szervezet és rengeteg izgalmas program várt mindenkit.

Gidai Zsanett

Az egész hétvégés esemény már pénteken elkezdődött: az Eszterházy Károly Egyetemen konferenciát tartottak, a városháza dísztermében kiosztották a virágosításért járó díjakat, a nap pedig koncerttel zárult.

Az igazán sokakat csábító nap mégis a szombati volt. Reggel fél tízkor zenés kísérettel megindult a fertálymesterekből és civil szervezetekből álló menet a Dobó térről az Érsekkertbe, ahol már akkora szép számmal jöttek össze. A verőfényes őszi időben a tíz órai megnyitóra megtelt a szökőkút előtti terület. A rendezvényt Polacsek Anikó, az Egri Civil Kerekasztal soros elnöke nyitotta meg és köszöntötte a résztvevőket. – Huszonnégy éve a civil szervezetek önkéntesei minden esztendőben két napon át bemutatkozhatnak. Ünnepelnek, és átérezhetik a közös munka eredményeit – mondta Polacsek Anikó. Az egri összefogás szép példájaként tartják számon a rendezvényt, és bíznak benne, hogy a városnak és az itt működő civil szervezeteknek jó hírét viszik a Lengyelországból és Szlovákiából érkezett vendégek is.

 

Habis László, Eger polgármestere is szólt a megjelentekhez. Kiemelte, fontos, hogy az együttműködés az önkormányzat és a vállalkozó szektor között harmonikus legyen. Ahogy az is, hogy legyen egy harmadik pillér a város életében, ezt képezik az egyesületek, alapítványok, azok a civil szerveződések, amelyek az emberekre figyelve sokat tesznek azért, hogy a város élhető és szerethető legyen. Ezután ünnepi pillanatok következtek, díjátadóra került sor.

– A díjat egy kitűnő egri hölgy kapja, aki rengeteget tett a fogyatékkal élők segítése érdekében. A javaslatot az Egri Civil Kerekasztal tette, amit az önkormányzat egyhangú szavazással jóváhagyott – mutatta be polgármester a díj nyertesét. A Pro Agria-díjat Radics Istvánné, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) megyei egyesületének elnöke érdemelte ki, aki meghatódva mondott köszönetet. Habis László bejelentette: a szerdai jótékonysági Mága Zoltán koncert bevételét az ÉFOÉSZ Heves megyei szervezetének ajánlják fel.

Az ünnepélyes megnyitó után, a színpadon számos egri művészeti, hagyományőrző csoport, szabadidős közösség produkcióját élvezhették az Érsekkertbe kilátogatók. Emellett vártak mindenkit a felállított sátrakban a civil szervezetek képviselői, akik számos lehetőséggel készültek erre a napra. A sátrakban szűrésekkel szolgálták az egészségmegőrzést, de volt arcfestés, főzés, akadályverseny, és a civilek jóvoltából és számos izgalmas program várt minden korosztályt. A délután folyamán a Vino borkóstolónak is helyt adott az érsekkerti tó környéke. Vasárnap pedig a hagyományos Hírlap-futással zárult a rendezvény.

Ezek is érdekelhetik