szórakozás

2019.09.12. 20:00

Remekül sikerült idén is a Palóc Étkek Fesztiválja

Az időjárás nem szegte kedvét a Palóc Étkek Fesztiválja résztvevőinek. Rengetegen látogattak el Mátraballára, hogy megkóstolják a helyi specialitásokat, s hogy egy jót mulassanak. Kicsik, nagyok jól szórakoztak.

B. K.

Fotó: Beli Balazs

Egy év kihagyás után a múlt szombaton újra megrendezték a mátraballai falunapot, a Palóc Étkek Fesztiválját. Programok széles választékával várták az érdeklődőket a község központjában, a kultúrház udvarán. A főzőállomásokon reggeltől felkészültek az éhes szájak hadára. A sátrakban a hagyományos palóc ételeken kívül más finomságokat is kínáltak: szarvaspörköltet, töltött káposztát, palóc gulyást, gancát, nyögvét, csülkös pacalt, babgulyást, slambucot, halászlét. A kóstolójegyek pillanatok alatt elfogytak.

A szórakoztató programok többségét ebéd után rendezték meg, de a már délelőtt idelátogatók sem unatkoztak. A fiatalabb korosztály kerékpárversenyen próbálhatta ki magát az iskola udvarán, különböző korcsoportokban. Mindenki ügyes volt, egy versenyző sem maradt jutalom nélkül.

A Csodaszarvas óvoda gyermekei nagy sikert arattak Fotó: beküldött

Az ünnepélyes megnyitón a falu polgármestere, Dudás Róbert köszöntötte a vendégeket, majd a kicsiket gólyalábas műsor s az óriásbuborék-show várta. A rendőrségi kutyás bemutatót is sokan látták. A kerékpárverseny és a Virágoztassuk fel Mátraballát verseny – ahol a házakat díjazták – eredményhirdetése előtt a hagyományőrző dalkörök szórakoztatták a közönséget. A virágosításért járó díjat tíz ingatlantulajdonosnak adták át, akik a nyáron gyönyörű kerteket gondoztak. Az első helyezett Szabó Nikoletta lett.

A díjazást követően a Mátraballai Csodaszarvas Óvoda növendékei csillogtatták meg tudásukat, majd a néptáncbemutatóké volt a főszerep. Az egyik leglátványosabb program a műrepülés volt, amikor is a kultúrház fölött repdeső Jak 52 típusú repülőgép szemkápráztató manővereivel ejtette ámulatba a látogatókat.

A kisebbek körében a délutáni „élő csocsó” is nagy lelkesedést váltott ki. A környékbeli utcákon számos egyéb vonzó, gyerekcsalogató program várta a helyieket. A kicsik körében népszerű volt az ugrálóvár, az arcfestés és a különböző, játékos jóslások. A sportos és interaktív programelemek után a tánc és a zene került előtérbe. Az Andorai Péter & the Graceband nevezetű együttes pörgette fel a hangulatot Elvis Presley slágereivel és más örökzöldekkel. A szabadtéri mulatozást pedig Cserpes Laura koncertje zárta. A zene és a hangtechnika ezt követően beköltözött a kultúrházba, ahol a Universal Party Zenekar gondoskodott a táncolni vágyók jókedvéről. A rendezvény fináléja a tűzijáték volt, amely az előző éveknél még színesebb és még csodásabb látvánnyal búcsúztatta a napot – tájékoztatott a helybeli Forgó Levente a nap eseményeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában