hagyományőrzés

2019.10.07. 07:00

Digitalizálják a novaji remélésről szóló, 55 éve készült filmet

Ötvenöt évvel ezelőtt készült el az első képkocka a novaji remélésről, Bakó Ferencnek hála. Mostanra egy nagyszerű együttműködésnek köszönhetően, mindenki számára elérhetővé válik a felvétel, megtekinthetjük, milyen volt az akkori, fél évszázaddal ezelőtti program.

Molnár Helga

A remélésnek régre visszanyúló hagyományai vannak a községben, most újabb részletre derül fény

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Együttműködési megállapodást írt alá a Dobó István Vármúzeum a novaji önkormányzattal, valamint a Novaji Remélők Egyesületével a minap.

Ez azért jött létre, hogy a vármúzeum fotóadattárában őrzött, 1964-ben Bakó Ferenc által a novaji remélésről készített 16 milliméter szélességű film második szakaszának tisztítása és digitalizálása megtörténjen, s átadhassák a községnek, hogy ott bármikor levetíthessék.

– A Dobó István Vármúzeum a partnerség során szakmai segítséget nyújt a Remélés elnevezésű projekthez. A megállapodás keretében évenként változó múzeumpedagógiai programmal kapcsolódik majd a novaji eseményekhez – tájékoztatott Ringert Csaba, a vármúzeum igazgatója. A hagyomány megőrzése érdekében szakmai rendezvényeket terveznek, továbbá kutatásokba is bekapcsolódnának.

A remélésnek régre visszanyúló hagyományai vannak a községben, most újabb részletre derül fény
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– A vármúzeum néprajzkutatói 1959-től a mai napig fotó- és filmfelvétellel dokumentálják a szokást, tárgygyűjtést végeznek, mindezek pedig a múzeum néprajzi gyűjteményeit gyarapítják és a megőrzés mellett lehetővé teszik a kutatást – tette hozzá.

A film egy téltemető, tavaszváró alakoskodó farsangi szokáshoz kötődik. Bakó Ferenc néprajzkutató, a vármúzeum egykori igazgatója 1959-ben dokumentálta a szokást először, fotókat készített. A második gyűjtőút 1964 februárjában volt, ekkor Bakó Ferenc filmfelvétellel és fotódokumentációval egészítette ki a terepmunkát. A szokás máig jelen van a község életében. Az is tény, hogy 2016-tól a „Remélés – alakoskodó farsangi szokás – Novajon” a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékében szerepel, de ott van a települési és a megyei értéktárakban is.

– A remélés szokásának megőrzése, átörökítése, megújítása, valamint jelentőségének a tudatosítása Novajon példaértékű háttérmunkával jön létre. A szokást hosszú távon megőrizni kívánó novaji önkormányzat a helyi kulturális hagyományt a nemzeti jegyzékre terjesztette. Szinte az egész települést megmozgató farsang végi program nagy szervezést igényel, amelynek résztvevői a Novaji Remélők Egyesületébe tömörültek – mondta el dr. Darvainé dr. Kádár Katalin polgármester.

– A Maskarás felvonulás, remélés Novajon című 16 milliméter szélességű film második tekercsének tisztítását és digitalizálását a vármúzeum a Keskenyfilm stúdióval végeztette el, melynek költségeit a Novaji Remélők Egyesülete az Ön választ, mi segítünk, a Tesco Magyarország által kiírt pályázati támogatásból finanszírozta – tette hozzá Dobó Zsófia, az remélők elnöke.

A beszámolók után a résztvevők kézjegyükkel tették hivatalossá a megállapodást, s így elindulhat a szakmai munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában