Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány

2019.10.12. 15:30

Híven őrzik különleges tárgyi és építészeti értékeinket

Az elmúlt években komoly munkával és sikeres pályázatokkal sikerült megőrizni fontos népművészeti kincseinket, s átadni mindazt a tudást, amit elődeink hagytak örökül építészetünkben, tárgyi kultúránkban.

Barta Katalin

A 2001 óta működő Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány az építészeti és tárgyi örökség megőrzésén, megújításán és funkcióba állításán dolgozik. A hétfős kuratórium által irányított közhasznú civil szervezet a hevesi Város­központ-rehabilitációs pályázat keretében 2007-ben felújíttatta és állandó kiállítóhelyként ma is működteti a műemlék épületű, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet tárgyi történetét bemutató Radics Kúriát.

2010-ben a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési program pályázati támogatásával megvásárolta, felújíttatta és a Palóc Galé­riával kibővíttette az ország „legöregebb” tájházát, a recskit.

Báder Miklósné, az alapítvány vezetője érdeklődésére elmondta, fontos feladatuk a tudásátadás. Ennek eszközeit és tereit növelte a Palócland-Hont-Podpol’anie nevű pályázat keretében megépített, negyven négyzetméteres Palóc pajta, amely Mátraderecskén, a Deák Ferenc úton található. A létesítményt tavaly augusztusban adták át a Palóc Párnafesztivál és projekttalálkozó keretében. Azóta számos kiállítást, szakmai bemutatót, alkotói találkozókat, szakköröket, táborokat rendeztek az autentikus helyszínen. A Palóc pajtában és a mellette működő népművészeti házban tavaly szeptemberben a Csoóri Sándor-pályázat keretében megkezdődött a szövő- és faragószakkör működése, ahol tizenhárom nő és kilenc férfi ismerkedett a palóc kézműves hagyományokkal.

Mátraderecskén, a Palóc pajtában számos szakkört, foglalkozást, tábort szerveztek már Fotó: beküldött

Idén áprilisban az országos felhíváshoz csatlakozva nyitott műhely programokat szerveztek, amelynek egyik színtere az óvodás- és iskoláskorú gyermekek kedvelt helyszíne, a Palóc pajta volt. A legutóbb augusztus 23–24-én a szakköri tagok munkájának bemutatásával és kézműves-bemutatókkal népszerűsítették az új létesítményt.

A recski alkotóház felújítása és a filagória építése is idén fejeződött be, amelyet október 17-én sajtónyilvános rendezvény keretében adnak át. Az alkotóházban 2019-ben a Csoóri-pályázat keretén belül már működött a hímző szakkör és -tábor.

A palóc viseletek – népművészeti babák elnevezésű workshop októberben újabb foglalkozásokkal folytatódik. Az alkotóház felújításához és a filagória megépítéséhez az udvar rendezése és egy szerényebb kivitelű parkoló építése is kapcsolódik. Az elnöktől megtudtuk azt is, hogy az alapítvány 2020-ban a Csillagvirág Népművészeti Egyesülettel közösen Recsken és Mátraderecskén több kézműves felnőtt- és gyermekvándortábort tervez, amelyek célja a palóc hagyományok, a tárgyi népművészet szélesebb körű megismertetése, a felhalmozott tudás, a kapott és tanult örökség átadása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában