Napelemtáblák, szürke víz, LED-izzók

2019.10.03. 07:00

Több újítással igyekeznek megfelelni az energiatudatosság követelményeinek a Heves megyei bíróságokon

Polikristályos napelem-rendszer, hőszivattyús hűtő- fűtő berendezés, fénycsövek helyett LED-izzók. Ilyen újításokkal is igyekeznek a megye bíróságain megfelelni az energiatudatosság követelményeinek. Az Egri Törvényszék nem véletlenül részesült az Energiahatékony Intézmény címben.

Szalay Zoltán

Az energiatakarékossági kezdeményezés díjazottjai között volt az Egri Törvényszék. Dr. Nyiri Beáta jobbról a második Fotó: Újhelyy Attila

A Virtuális Erőmű Program második fokozatának számító elismerés hátteréről kérdeztük dr. Nyiri Beátát, az Egri Törvényszék elnökét, aki az idei gálán vette át a díjat a Parlamentben.

– A díjazott szervezetek vállalják, hogy sikereiket „elhelyezik” a virtuális erőműben, a jó gyakorlataikat megosztják másokkal és népszerűsítik a kezdeményezést – mondta elöljáróban dr. Nyiri Beáta. Hozzátette: – Az Egri Törvényszék az elmúlt pár évben a beruházásaival, az energiatudatosságával az energiafogyasztását közel egymillió kilowattórával csökkentette. Az Országos Bírósági Hivatal programjainak és saját forrásainak köszönhetően számos fejlesztést valósított meg a műemlék környezetben lévő épület teljes körű rekonstrukciója során.

A Törvényházban csúcsteljesítményű polikristályos napelemrendszert építettek ki öt inverter és 154 napelemtábla felhasználásával. Hőszivattyús hűtő-, fűtőberendezéssel korszerűsítették az irodák és a tárgyalótermek, kondenzációs kazánnal a közlekedők és mosdók fűtését. A hőszigetelést a börtönudvar felőli homlokzatnál kőzetgyapottal, a díszes kváderes utcai és udvari homlokzatok belső oldali hőszigetelését páraáteresztő anyaggal, a régi poroszsüveges boltozatokét üveggyapottal oldották meg.

– Mindezek az energetikai hatékonyságot növelő és ezáltal a szén-dioxid-kibocsátást csökkentő projektjeink voltak – sorolta az elnök asszony. – Arra törekszünk, hogy a környezetvédelemmel összefüggő társadalmi feladataink megvalósításával védjük a környezetet, növeljük dolgozóink környezettudatosságát, csökkentsük az ökológiai lábnyomot.

Az energiatakarékossági kezdeményezés díjazottjai között volt az Egri Törvényszék. Dr. Nyiri Beáta jobbról a második Fotó: Újhelyy Attila

Gondoltak a járásbíróságok épületeinek energiahatékonyabbá tételére is.

– A gyöngyösiben modern kondenzációs kazánra cseréltettük az elavult fűtővíz-előállító berendezéseket – folytatta a megyei bírói szervezet vezetője. – LED-izzókat szereltettünk fel ugyanott és a Füzesabonyi Járásbíróságon. Minden bíróságunkon bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést, s szürke vizet használunk a toalettekben. Ez összegyűjtött esővíz, amivel a vízfogyasztást mérsékeltük.

Dr. Nyiri Beáta arról is szólt, hogy a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit (MI6) Kft. 2011 óta a hazai zöldgazdasági szakmapolitika meghatározó szereplője. Az általa létrehozott Virtuális Erőmű Program a legzöldebb hazai „erőmű”. A legjobb uniós energiahatékonysági programok közé választott fenntarthatósági kezdeményezés célja, hogy pályázatai révén a legkiemelkedőbb energiamegtakarítási elképzeléseket összegyűjtse, a jó példákat bemutassa.

Áder János államfő az ENSZ-klímacsúcs résztvevőinek is figyelmébe ajánlotta Magyarország tíz éve indult Virtuális Erőmű Programját, melynek lényege szerint az a legolcsóbb energia, amelyet meg sem termelünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában