közmunkaprogram

2019.11.22. 14:00

A belügyminisztérium is elismerte az ivádi savanyítóüzem tevékenységét

Belügyminiszteri elismerésben részesült a napokban az ivádi önkormányzat az évek óta sikeresen zajló közmunkaprogram szervezéséért. Arra voltunk kíváncsiak, mitől fenntartható és eredményes a foglalkoztatás e formája egy aprócska faluban.

Barta Katalin

Jelenleg tizennyolc tonna árukészlettel rendelkeznek Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

Mitől vált híressé és keresetté az ivádi savanyúság? Mi kellett ahhoz, hogy egy ötlet szárnyra kapjon és kiteljesedjen egy négyszáz lelkes kis faluban? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ, amikor arról értesültünk, hogy Valyon László, a település polgármestere Pintér Sándortól vehette át az elismerést a napokban a kitartó munkáért.

A község első embere elmondta, az ivádi savanyítóüzem 2014 decemberében kapta meg a működési engedélyét. – A kezdeti szervezési nehézségek leküzdése után ki kellett alakítanunk a receptúrát, ehhez segítséget kértünk tapasztaltabb, savanyítással foglalkozó vállalkozóktól. A kitartás, a tanulás, a tapasztalatcsere és a savanyításhoz szükséges eszközök, gépek beszerzése elősegítette a jó minőségű savanyúságok előállítását. Eleinte csak káposztaféléket savanyítottunk, de évről évre új termékeket vezettünk be.

A csomagolástechnika korszerűsítése tette lehetővé, hogy ne csak a közétkeztetésben tudjunk értékesíteni, hanem kereskedelmi egységekben is meg tudjunk jelenni – mondja Valyon László, majd így folytatja: – A savanyításra alkalmas zöldségféléket először az önkormányzat mezőgazdasági projektjében állítottuk elő. Fóliasátorban neveltük elő a palántákat, majd kiültettük az önkormányzat tulajdonában lévő földekre. Miután ezek a területek kevésnek bizonyultak, a környező települések önkormányzataival összefogva – a közmunkaprogram keretein belül – megállapodásokat kötöttünk, a szükséges alapanyag megtermelését a társönkormányzatok végezték, végzik. Ezek a kapcsolatok a mai napig nagyon jól működnek – mondja.

A 2017-es év további lendületet adott a közös munkának. A Belügyminisztérium által támogatott pályázat segítségével sikerült egy kisteherautót vásárolni, ami az alapanyag beszállításában és a készáru kiszállításában nagy áttörést jelentett. Olcsóbban és gyorsabban kerülhetett a piacra a termék, és újabb vevők is jelentkeztek.

Megtudjuk azt is a községvezetőtől, hogy a Heves Megyei Kormányhivatal Pétervásárai Járási Hivatala minden évben segít a közfoglalkoztatási programok megvalósításában. A Start munkaprogramokon belül – a dolgozóik bértámogatásán kívül – eszközök beszerzésére is folyamatosan sikerrel tudnak pályázni.

Jelenleg tizennyolc tonna árukészlettel rendelkeznek Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Jó terméknek is kell a cégér, így folyamatosan részt vesznek különböző kiállításokon és vásárokon. A Belügyminisztérium által szervezett Közfoglalkoztatotti kiállítás és vásárokon kívül idén Tiszafüredre, a TÓMÉK-napokra is kaptak meghívást. Számos alkalommal vettek részt a Heves Megyei Kormányhivatal által szervezett workshopeseményeken, ahol az értékesítésen kívül tapasztalatcserére is volt lehetőség. Ezeken a rendezvényeken szakmai, jogi és pénzügyi területek képviselőitől is tanulhatnak, s rendszerint a Nébih szakembereivel is személyesen konzultálnak.

Jelenleg az üzemben tizenkét­féle terméket állítanak elő. Legnagyobb mennyiségben a savanyított káposztaféléket, aminek hatvan százalékát a közétkeztetésben használják fel. Népkonyhák, óvodai-­iskolai báziskonyhák, vendéglátóegységek a partnereik.

Decemberben már húsvétra készülnek

A kiskereskedelmi egységekbe az előrecsomagolt termékeket szállítják. Partnereik száma a minőségnövekedés és a rendszeres, pontos áruellátás miatt folyamatosan növekszik. Az idén is felkészültek a vevők kiszolgálására. Jelenleg tizennyolc tonna árukészlettel rendelkeznek, ám a káposztafélék savanyítása most is zajlik. Decemberben hét tonna káposzta vásárlására kötöttek megállapodást, ami már a jövő évben, húsvét előtt piacra kerülhet. A mostani elismerés nagy megtiszteltetés és öröm a településnek és a közfoglalkoztatásban dolgozóknak. Az elismerő oklevél mellé a savanyítóüzem eszközbeszerzésre, alapanyag-felvásárlásra, marketingtevékenységekre tízmillió forint jutalmat is kapott. Az önkormányzat célja, hogy a vevői kört ne csak megtartsa, hanem folyamatosan bővítse. Az üzemben jelenleg is közfoglalkoztatottak dolgoznak, lelkiismeretesen és kitartóan, közfoglalkoztatási bérrel. A jövőbeli elképzelések között szerepel az üzem piaci alapon történő üzemeltetésének előkészítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában