múltidéző

2019.11.17. 20:00

Égető szükség volt egy új-hatvani óvodára 1901-ben

Az új-hatvani szülők a gyermekeiket féltették, míg Gyöngyösön hatalmas tűzvésszel küzdöttek. Ezekkel a témákkal, és a havonta megjelenő Egri Egyházmegyei Közlönnyel is foglalkozunk legújabb múltidézőnkben.

Tallózta: Szilvás István

HATVAN ÉS VIDÉKE. TÁRSADALMI, KÖZIGAZGATÁSI ÉS IRODALMI HETILAP. 1901. AUGUSZTUS 4.

Az ujhatvani szülők panasza.

Uj-Hatvanban van 80 óvoda-köteles gyermek. Hogy mily égető szükség volna itt egy óvodára, mutatja a nagy szám s kivánja a sok helyütt felügyelet nélkül álló gyermekek nevelése. Ezen kívül van 55 ismétlő tanköteles gyermek, óhajunk ezekre nézve az, hogy ezen gyermekek, miután Uj-Hatvanban 3 tanerőből álló egészen kifejlett 6 osztályu ált. népiskola van, ott véggezzék az ismétlő osztályokat és nem a 20, 25, 30 és 35 percznyi távolban eső városi iskolában. Ezen alapos okon kívül még egy igen fontos érvül felhozhatjuk, hogy serdülő lánygyermekeink a lakatlan és néptelen utczákon este fél nyolczkor mikor sötétben haza felé igyekeznek a Zagyva híd környékén, – ott és a czukorgyári mélyároknál, a hol a czigányok és mindenféle csavargók tanyáznak, ezek részéről nem csak mindenféle inzultusnak támadásnak vannak kitéve, de még életök is sokszor veszélyben forog. Az efféle támadásoktól még nők és férfiak sem mentesek, mire számos esetet tudunk. Ezen jogos igazán méltányos panaszokot ugy a királyi tanfelügyelőség, mint a vasút telepi áll. gondnokság nagyrabecsült figyelmébe ajánljuk.

Uj hatvani szülők

A havonta kétszer megjelenő közlönyt az egri érseki fiúneveldében szerkesztették
Fotó: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

EGRI EGYHÁZMEGYEI KÖZLÖNY. 1870. SZEPTEMBER 16.

Egyházmegyénk és hitélete köréből.

Eger. Kath. legényegyletünk f. hó 8-án ünnepelte alakulásának 10-ik évfordulati napját. Ez ünnep alkalmából az irgalmasrendüek templomában (melyhez az egylet helyisége legközelebbi szomszédságban van) 10 órakor szent mise és szent beszéd tartatott, melyben az egyleti tagok testületileg részt vettek és a szent áldozáshoz járultak. A szent misét az egylet elnöke Tárkányi József kananok úr, a beszédet pedig Vincze Alajos alelnök úr tartotta. Ugyanaz nap az egyleti ház udvarán d. u. 5 órakor szavallati-, szini- és énekelőadás volt tartandó, de az esős idő ekkor akadályúl lévén, csak 11-én tartatott meg a lyceum disztermében. Az egylet ezen ünnepélyét általános részvét kisérte, és a terem zsúfolásig annyira megtelt, hogy a később jövők kénytelenek valának visszatérni. Érsek ő nagyméltósága, Lévay Sándor nagyprépost s vál. püspök ő nga és a főkáptalan több tagja, mint az egylet mindannyi jótevői becses megjelenésükkel szintén megtisztelték az egylet ez ünnepélyét. A belépti dij 30 kr. volt, az összes tiszta jövedelem pedig 150 frtot tesz. Mindazok, kik az egylet fentartása és üdvös czéljainak előmozditása körül fáradoznak, ebbéli buzgóságuk némi jutalmát lelhetik azon általános figyelem- és érdekeltségben, mely a kath. legényegyletet kiséri.

GYÖNGYÖSI LAPOK. TÁRSADALMI, SZÉPIRODALMI ÉS POLITIKAI HETILAP. 1881. JULIUS 14.

Hírek.

Tűz volt julius 11-re virradóra. A tüz Netter Sámuel festésznek templom-utczai házánál ütött ki, kevéssel éjfél után. Mire a toronyban megadták a vészjelt, a ház már csaknem egészen leégett. – Erről özv. Forettiné házára csaptak át a lángok s a rendkivül szűk utcza, a keskeny, tenyérnyi udvarok nagyon megnehezitették az oltás munkáját. – A polgárság hamarjában a vész helyén termett s nagy erőfeszitésének köszönhető, hogy csak öt ház esett áldozatául a dühöngő elemnek. Köztük van a régi zsidó templom is. – A mentés munkájánál azonban számos visszaélés történt, mely városunk közerkölcsi viszonyaira nagyon szomoru árnyat vet. – Rithmann Miksa izr. kántornak egy 25 frt értékű ezüst zsebóráját a „mentők” valamelyike elemelte. Lebenhofer czipész ingóságai közül szintén nagyobb értékű holmikat eloroztak a tüz veszély undok hiénái. De még ennél is rutabb az a másik tény, hogy számosan akadtak, kik mindaddig hozzá nem fogtak a mentéshez, míg 2 forint napszámot nem igért nekik az a szerencsétlen ember, kinek a háza égett. – E hallatlan és rut „szokás” ellen mi már felszólaltunk és felszólalunk mindig, valahányszor csak előfordul. Ennél undokabb, emberietlenebb cselekedetet nem ismerünk… Ez egyenes megtagadása az emberi természetnek, a keresztény vallás fogalmainak, és minden erkölcsi érzésnek. – Ez eléggé nem ostorozható „szokás” gyökeres kiirtásán munkálkodni kell minden jóérzésü embernek, mert ez a legrutabb fekély városunk közerkölcsiségén. – A tüzoltó egylet, mint rendszeres testület felállitása biztosan kitépné a fekélyt. – Alakitsunk tüzoltó egyletet!

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Fortepan/Adományozó:Morvay Kinga/Vértes Károly felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában