turizmus

2019.11.27. 20:00

Helyi értékekre alapozva tervezik a vendégvárást Feldebrőn

Egy időben virultak a falusi szálláshelyek, de az utóbbi években a turizmus takaréklángra váltott Füzesabony körzetében. Poroszlót leszámítva elvétve találni szálláslehetőséget. Kápolnán a 3-as főút melletti Lila Akác is bezárt, hasonlóan a Hungária fogadóhoz. Biztató terveknek voltunk tanúi ugyanakkor Feldebrőn.

Sike Sándor

A Heol készített egy gyors felmérést, hogy üzemelnek-e még falusi szállásadó helyek Füzesabony körzetében. A kérdésre többnyire nemmel feleltek. Még a múltból sem emlékszik ilyesmire Ignácz Szabolcs, Tófalu, illetve Wingendorf János, Aldebrő polgármestere. Utóbbi úgy tudja, két-három család fontolgatja, hogy vendégházat üzemeltessen. Jelenleg a Horgásztanyán pedig nyolc-tíz személyt tudnak elhelyezni.

Dr. Berecz Kálmán, ­Kápolna polgármestere azt mondta, hogy korábban a 3-as főút mellett lévő Lila Akác nevű fogadóban volt ilyen szolgáltatás. A létesítményt hasonló elképzelések szerint építették, mint a kompolti Hungária fogadót. Mára mindkettő bezárt, bár a Hungária kicsit tovább működött. Kálban Kárpáti György vendégháza adott szállást turistáknak még a közelmúltban is – tudtuk meg Morvai János polgármestertől.

Jakab Ernő polgármestert és feleségét Fehér Imréné szombaton lepénnyel kínálta Fotó: Sike S.

Információink szerint Feldebrőn ma is működik a Fenyves Központ, szállást ott lehet kivenni. Az egykori Násfa Hotel viszont már nem fogad vendégeket. Jakab Ernő polgármester úgy tudja, hogy a tulajdonos váltani szeretne, s mint magánszállásadó szeretné folytatni a tevékenységét. A település egyébként mintha kilógna a sorból, amit egy szombati esemény is igazol, amikor is nagy vendégeskedés volt az Éva Udvarházban. A tulajdonos, Fehér Imréné a Heolnak azt mondta, azokat a kedves barátait, helybelieket hívta meg, akik a hosszú évek alatt mellette voltak jóban-rosszban egyaránt. Nagy örömére szolgált, hogy elfogadta a meghívását a település új polgármestere is.

– Tizennégy esztendeje 2005-ben fogalmazódott meg bennem turisztikai szervezőként, hogy aktívan kapcsolódjon be a településünk a falusi turizmusba. Feldebrőn a Dió-Lak Vendégház működik mint falusi szálláshely, és én az Éva Udvarházban a falusi vendégasztal szolgáltatást kínálom a Mátra vidékére érkező turistáknak – mondta ­Fehérné Éva.

Tájékoztatása szerint azt tervezi, hogy jövő év májustól falusi szálláshellyel, valamint különböző hagyományőrző programokkal várja a vendégeket. A kínálatban szerepelnek a helyi termékek és specialitások is. Megtudtuk, azért van bátorsága belevágni, mert a település a helyi értékeivel, rendkívül jó földrajzi fekvésével kiváló célpont lehet az Eger térségébe és a környékre érkező átutazó és szállóvendégek számára.

– Bízom abban, hogy lesznek, akik követik a példát, és vendégfogadással, falusi szálláshely kialakításával, később akár kisállat-simogatóval, a tájjellegű debrői hárslevelű kóstoltatásával egyre több vendégnek tudunk tartalmas kikapcsolódást ajánlani. Ők pedig a falu jó hírnevét vihetik – mondta a turisztikai szakember.

Az udvarház tulajdonosa szerint jól szervezett közösségi összefogással egész napos kulturális, hagyományőrző és gasztronómiai programokat tudnak majd biztosítani, így elérnék, hogy minél gyakrabban pihenjenek itt a kikapcsolódásra vágyók.

A debrői borok vonzerőt jelenthetnek

Olyan helyeken, mint Feldebrő is, a falusi turizmus vonzerejét jelentheti a hegy leve. – Mindig az volt a legfontosabb, hogy különleges borokat készítsek, azaz értéket hordozó termékeket. Az elmúlt pár évben ez össze is jött: enyém volt az Egri borvidék, illetve a régió legjobb borának járó cím két éven át. Említhetem az ország legjobb hárslevelűje címet is – fogalmazott Gecse István, aki Aldebrőn él ugyan, de Feldebrőn két gyönyörű pincét tart fenn. Szavai szerint ezekben vendéget is fogad, de csak borkóstolásra. Gecse István szerint hosszú távon a szőlő- és bortermelés csak helyben való értékesítés, szőlőfeldolgozás és borkészítés révén képes fennmaradni. Pincéiben a szakember a szőlő- és bortermelés muzeális értékeit halmozta fel. Azt viszont sajnálja, hogy a mai világban nincs mindig igény az értékekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában