évforduló

2019.11.11. 17:04

II. Rákóczi Ferenc tiszteletére tartottak emlékülést Egerben

Az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájának történelmi munkaközössége az idén is megrendezte az immáron hagyományosnak mondható történelmi emlékülést.

M. H.

A napokban megtartott rendezvény fő témája ezúttal II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejdelemmé választásának 315. évfordulója volt. Az ünnepélyes megnyitót követően Kedves Gyula előadásában a regularitás kérdéseit, problémáit feszegette a Rákóczi-szabadságharcban. Később Gebei Sándor professor emeritus hangsúlyozta, ismertetőivel nem csak az a célja, hogy bemutassa II. Rákóczi Ferenc életének fontosabb állomásait, a történelmi összefüggéseket, hanem a szemléletformálásra is törekszik. Szeretné, ha minél több ember megismerné az erdélyi fejedelem életével kapcsolatos, a köztudatban is jelen lévő pontatlanságokat, ezzel rombolva a sztereotípiákat. Ezt a célt tartotta szem előtt előadásában.

Mások mellett Dsupin Pál népzenész a Rákóczi-kor zenéjéről beszélt, míg dr. Pap József, a történelemtudományi intézet igazgatója az emlékezés fontosságáról szólt az ülésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában