beruházás

2019.11.12. 07:00

Megújult az egerszóláti tájház

Pár napja átadták a felújított tájházat a településen. Közel negyvenmillió forintot áldoztak rá.

Molnár Helga

A harmincnyolcmillió forintból gyönyörűen felújított tájház fogadja az érdeklődőket. Beküldött fotó

A helyi közösség végre birtokba vehette a gyönyörű tájházat néhány nappal ezelőtt. Az önkormányzat a Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően 38 millió forintból újította fel a Petőfi utca 1. szám alatt található épületet, amely a kiállítótéren felül közösségi funkciót is betölt.

A harmincnyolcmillió forintból gyönyörűen felújított tájház fogadja az érdeklődőket. Beküldött fotó

– Egy 1927-ben épült módos paraszti házat vásárolt meg néhány éve az önkormányzat, azt alakítottuk át tájházzá. Egy nagy, tágas objektumról beszélünk, több szobával, udvarral. A berendezés nagy részét a falubeliek adták össze, rengeteg felajánlás érkezett, többek között a XX. század elején készült bútorok, képek és szövőszék is. Összefogtak a falubeliek a jó ügy érdekében – osztotta meg lapunkkal Verebélyi György. A településvezető kiemelte, öt helyiségből áll az épület, van egy tájszoba, egy korabeli hétköznapi tárgyakat bemutató helyiség, egy vizesblokk, teakonyha, valamint egy foglalkoztató-közösségi rész is.

– Korábban nem volt tájház a községben, szerettünk volna, de önerőből nem tudtuk megvalósítani. Ezért nagy öröm számunkra e lehetőség. Az épületben az ide érkező turistákat is várjuk majd, de úgy tervezzük, hogy kisebb helyi rendezvényeket is szervezünk majd ide, valamint különféle foglalkozásokat is tartunk itt – részletezte Verebélyi György.

Belül korabeli tárgyak színesítik a helyet. Beküldött fotó

Elmondta, a céljuk az volt, hogy a felújítás után az épület megőrizhesse eredeti szépségét. Kicserélték a tetőt, szigeteltek, az ablakokat is sikerült helyreállítaniuk. A belső terek egyik ékessége a gyönyörű fehér hajópadló. Eredetileg is ilyen volt a házban, de az teljesen tönkrement, ezért újat kellett készíttetniük. A falu vezetője aláhúzta, az akadálymentesítés is megvalósult, ám a pályázatba már nem fért bele a kerítés felújítása, ezért azt később hozzák rendbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában