felhívás

2019.11.08. 11:30

Száraz november: egy hónapig kell kibírni alkohol nélkül

A Kék Pont Alapítvány évről évre meghirdeti a száraz november programot. Tavaly a nők alkoholfogyasztása állt a középpontban, ebben az évben pedig az egyetemistákat célozza meg a kampány.

Gidai Zsanett

Sokszor halljuk, hogy egymillió alkoholista országa vagyunk, a Központi Statisztikai Hivatal becslései alapján 2017-ben 379 ezer alkoholista volt hazánkban. Az Eurostat adatiból pedig az derül ki, hogy Magyarországon a háztartási kiadások 3 százaléka megy el szeszes italra, míg az Európai Unióban ez átlagosan 1,6 százalék.

A száraz november elnevezésű kihíváshoz csatlakozók vállalják, hogy egy egész hónapon át nem fogyasztanak szeszes italokat, így a résztvevők jobban megismerhetik az alkoholhoz fűződő viszonyukat is. A program viszont nem célozza a súlyosabb alkoholbetegséggel küzdőket, így akik nem vészelnek át egy napot sem, forduljanak szakemberhez.

Dávid Ferenc, az akció sajtóreferense elmondta, az egyetemisták állnak a túlzott alkoholfogyasztás visszaszorítását célzó kampány központjában, hiszen a 19–26 évesek 30 százaléka, az egyetemistáknak csak 10 százaléka nem fogyaszt egyáltalán alkoholt.

– Az ilyen kampányok, mint a száraz november mindenképpen felhívják a figyelmet a problémára, de természetesen önmagában nem kívánják és nem is tudják kezelni a betegséget. Széles körű társadalmi problémáról van szó, amikor a függőségek kérdése felmerül, így minden kampány, ami nyilvánosságot kap és amelynek kapcsán beszélhetünk szenvedélybetegségekről, így az alkoholbetegségről is, rendkívül fontos és hiánypótló – mondta el lapunknak Kohári Szilvia, az Egri RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat vezetője. Hozzáteszi, mivel a szenvedélybetegségek családi betegségek, így az alkoholt használók kapcsán érintetté válnak a családtagok is, sok esetben a szerhasználat őket is megbetegíti.

Kohári Szilvia kérdésünkre a fiatalok ivási szokásairól is beszélt. Hazánkban is igen népszerű az úgynevezett rohamivás. Az Egészségügyi Világszervezet legutóbb kiadott adatiból is tisztán látszik, hogy ez mekkora méreteket ölt már a kiskorúak körében is. A 15–19 éves korosztályban a lányok 20 százaléka, a fiúknak pedig 56 százaléka ivott a kutatást megelőző 30 napban 4–6 pohár szeszes italt annak érdekében, hogy lerészegedjenek. Ez az arány a fiatal felnőttek közt még magasabb, 20–24 év közötti nők 30 százaléka ivott ilyen formában, a megkérdezett férfiak közül pedig 70 százalék ez az arány.

– Pár éve végeztem az egyetemen. Szinte minden napra jutott valamilyen program, aminek legtöbbször az alkoholfogyasztás állt a középpontjában. Aki pedig nem ivott, gyakran úgy érezte, hogy kimarad valamiből. És ez nem csak ez egyetemi évek alatt történt meg. Gyakran előfordul, ha beülünk valahova az ismerősökkel, furcsán néznek rám, ha éppen nem akarok szeszes italt fogyasztani – mesélte tapasztalatait az egri fiatalember.

És ez egyáltalán nem egyedi eset. – Többször kérdezték meg, mikor épp nem volt kedvem inni, hogy babát várok-e, de volt rá példa, hogy más problémát is véltek felfedezni a háttérben. Úgy látom, az alkoholfogyasztás teljesen elfogadott, és az érzi zavarban magát, aki nem iszik – panaszkodott a 20-as évei elején járó Anett.

Ki számít alkoholbetegnek?

A köztudatban az él, hogy az alkoholista az, aki mindennap iszik. Az alkoholfüggőség azonban egy komplex betegség, így nehéz meghatározni, hetente hány ital számít normálisnak. – A pszichiátriában nem az elfogyasztott italok, hanem viselkedésminták alapján határozzák meg, hogy kinél milyen súlyos problémákat okoz a szeszfogyasztás – ismertette a szakmai álláspontot Kohári Szilvia. A pontos megfogalmazás szerint, az alkoholfüggőség krónikus betegség, amikor az italfogyasztó egyén alkoholfogyasztásának következtében személyiségi, magatartási, társadalmi, életviteli vonatkozásban már súlyosan sérült. – Ha össze akarnám foglalni, mit is jelent az alkoholfüggőség, akkor azt mondanám, az alkohol dönt mindig és az egyénnek már nincs választása – teszi hozzá a szakember.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában