emlékmű

2020.01.19. 14:44

A doni áldozatokra emlékeztek Novajon

A doni hősökre emlékeztek a településen vasárnap délelőtt, majd felavattak egy új emlékművet is.

M. H.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A szentmise után a templomkertben Demkó Gábor mondott ünnepi beszédet. Történelmi áttekintésében emlékeztetett, a doni katasztrófa a magyar történelem egyik legnagyobb drámája.

– Honvédeink az akkori magyar korszak igazi hősei voltak. Most hódolattal álljunk meg hősi hallottaink és sebesültjeink ezrei előtt, dicsőség nevüknek, hála és elismerés illesse őket – fogalmazott a faluvezető. Ezek után a novaji asszonykórus énekelt, majd a még élő hadiárvák mondtak el egy imát. Ezek után koszorúzás következett, majd felavatták Novaj új emlékművét, mely az első és második világháború elesett katonái előtt tiszteleg.

– Álljon itt szilárdan és méltón az idők végezetéig, hirdesse az erre járóknak, hogy nagyapáink és dédapáink megcselekedték, amit megkövetelt a haza. Figyelmeztessen, hogy soha többé ne legyen háború – mondta Demkó Gábor. Az eseményen részt vettek az egri, valamint a német és francia tartalékos katonák, továbbá a fertálymesterek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában