koszorúzás

2020.01.10. 14:14

A doni hősökről emlékeztek meg Egerben

A doni áttörésnél hősi halált halt honvédek emléktáblájánál tartottak megemlékezést s koszorúzást a Szent Hedvig Kollégium falánál péntek délelőtt.

Sz. K.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gál Gábor

Berecz Mátyás alpolgármester köszöntőjében elmondta, a doni katasztrófa történelmünk egyik legnagyobb tragédiája. – Hetvenhét évvel ezelőtt 1943. január 12-én indult meg a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don menti kétszáz kilométer hosszúságú védőállásban elhelyezkedő magyar királyi 2. honvéd hadsereg ellen.

Az elesett hősökre emlékeztek Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Az áttörések helyén a fölényben lévő szovjet erőkkel elkeseredett harcot folytattak a magyar csapatok. Közel 120 ezer katona halt meg, tűnt el, esett fogságba. A 14. honvéd gyalogezred a frontra négyezerháromszáz emberrel vonult ki. A Don folyó mentén, az urivi hídfőért vívott csatákban, s a visszavonulás során a kivonuló állomány 45 százalékát veszítette el, összesen 1933 ember halt meg vagy tűnt el – tudatta.

Ezt követően koszorúkat helyeztek el az emléktáblánál, többek között az önkormányzat és a Heves Megyei Kormányhivatal is megemlékezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában