felelős állattartás

2020.02.16. 07:00

A felelőtlen gazdák miatt kóborolnak az ebek Átányban

Újabb dél-hevesi faluban okoznak fejtörést a kóbor kutyák. Átányban a felelős állattartásra szeretnék ösztönözni a gondatlan gazdákat. Keresik a megoldást. 

Szabó Katalin

– Kis és nagy települést egyformán érintő probléma a kóborló ebeké. Az utcán szabadon csatangoló kutyák nyolcvan-kilencven százalékának van gazdája, így ezek az állatok minden este hazamennek – hívta fel a figyelmet Jámbor Dénes polgármester.

– Mindez azt alapozza meg, hogy a reggeli és délutáni időszakban – az iskola kezdésénél és befejezésénél – mindig intenzívebb a kutyák mozgása a közterületeken. Nagyon nagy probléma ez, hiszen csapatokba verődnek és ha olyan a falkavezér, akkor agresszívvé is válhatnak. Az elmúlt években kutyatámadásra is volt példa a faluban, amikor is nem a kóbor állatok, hanem kiszabadult ebek okozták a problémát – fogalmazott a község első embere. Hangsúlyozta, gyakran adnak jelzést az átányi lakosok a szabadon kószáló négylábúakról.

Megjegyezte, az a másik nagy gond, hogy a gazdák nem tartják be a kutyatartásra vonatkozó szabályokat, ugyanis a legtöbb esetben nem zárhatók az udvarok, nincsenek elkerítve, s így könnyen kiszabadul az állat. Ezzel párosul az is, hogy ezek a kedvencek nincsenek becsipezve és nem kapják meg a kötelező veszettség elleni oltást. A vakcinázási időszakban pedig még több ugató négylábú mozog a faluban, hiszen az ellenanyagnak költsége van, így még kevésbé vállalják a tulajdonosok a felelősséget.

– Minden irányból meg kell vizsgálni a helyzetet, hogy mi az állatok és a lakosság érdeke. Megoldásként szóba jöhet az ivartalanítás. A kan ebeké egyszerűbb beavatkozás, a nőstényeknél viszont komoly, nyílt hasi műtét kell végezni a rendelőben. Az ebrendészeti feladatokhoz éves keret áll a rendelkezésünkre, ám mostanában már nem kéthavonta, hanem gyakrabban látogat el a helységbe az ebrendészeti szakember, aki ilyenkor befogja a gazdátlan jószágokat. Az a tapasztalat, hogy ez pár napig visszatartó erő volt, és kevesebb eb kóborolt az utcákon – magyarázta Jámbor Dénes, hozzátéve, most van a párzási időszak is, így még inkább kimászkálnak majd a közterületekre a házi kedvencek.

Arról is szólt, hogy az elmúlt időben felhívást intéztek a kutyatulajdonosokhoz. Tudatták, hogy mindenki, aki a felügyelete alatt álló ebét kiengedi a közterületre vagy hagyja kóborolni, öttől százötvenezer forintig terjedően bírságolható. Amennyiben a házőrző nyolc napon túl gyógyuló sérülést okoz, a tulajdonos bűncselekmény miatt felel.

– A cél, hogy felelős állattartásra ösztönözzük a lakosságot! Hosszú távú megoldás az lenne, hogy ha ­önkormányzati támogatással megvalósulhatna a veszettség elleni vakcinázás, féregtelenítés és csippelés. Így nyomon követhetők lennének az állatok, valamint jobban kiszűrhetnénk a valóban gazdátlan négylábúakat – jelentette ki a község vezetője.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában