áldozatok

2020.02.25. 17:38

A hét évtizeddel ezelőtti sötét időket idéző recski munkatáborra emlékeztek

A recski kényszermunkatábor létesítésének 70. évfordulója alkalmából tudományos ülést rendeztek a napokban Budapesten.

B. K.

Fotó: Farkas Ádám szobrász Recski kényszermunkatábor emlékmûve címû alkotása a Recski Nemzeti Emlékparkban 2020. február 18-án. A Heves megyei Recsken 1950 és 1953 között mûködött a szovjet Gulág mintájára létrehozott kényszermunkatábor Forrás: MTI / Komka Péter

Fotó: Komka Péter

A rendezvényen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Gulág című megemlékezéssorozat nyitókonferenciáján azt mondta, a megemlékezés célja jobban megismerni és jobban megérteni történelmünk egy fontos darabját, az ország megtörését, a rendszer ellenségeivel való leszámolást, hogy a kommunista diktatúra több mint négy évtizede ne merüljön feledésbe.

A közelgő emléknapra utalva – amelyet idén negyedik alkalommal rendeznek meg május 9-én – hangsúlyozta, a kommunista diktatúrára emlékezve arra is gondolni kell, hogy nemcsak egyének, hanem családok, leszármazottak életét is beárnyékolta a kommunista diktatúra.

Portálunkon minden alkalommal tudósítunk az emlékhelyen szervezett megemlékezésekről, s nyomon követjük annak sorsát is.

Közel egy éve számoltunk be arról, hogy a kormány határozott arról, hogy interaktív látogatóközpontot szeretne a recski tábor helyszínén létrehozni. Mindez a Magyar Közlönyben tavaly április 30-án jelent meg. Ebben rögzítették, hogy 2022-ig 558 millió forintot fordíthatnak a látogatóközpont kialakítására a költségvetésből.

Ennek célja a kommunista diktatúra áldozatai ellen elkövetett törvénytelenségek kiemelt helyszínén, a recski kényszermunkatábor egykori területén található történelmi emlékhelyen olyan komplexum megvalósítása, amely méltó környezetet biztosít a megemlékezésre, a közös nemzeti emlékezetpolitika formálására. A tervek szerint egy interaktív, a modern technológiát felhasználó kiállítás is társul a fejlesztéshez. A tervező kiválasztása, majd a közbeszerzési eljárás lefolytatása után kezdődhet el a ­munka.

Ismeretes, hogy 1950 júliu­sában Recsk határában az ÁVH titkos kényszermunkatábort létesített, ahol csaknem ezernyolcszázan raboskodtak. Legalább a tíz százalékuk életét vesztette a túlhajtott munka és az alultápláltság miatt, végelgyengülés, betegségek, kegyetlenkedések követ­keztében. B. K.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában