fejlesztések

2020.02.17. 17:32

Akadnak tervek a Heves megyei kórházak korszerűsítésére

A folyamatos fejlesztések mellett újabb mérföldkőhöz érkeznek hamarosan a kórházak. A miniszterelnök év elején ugyanis ­bejelentette, hogy minden olyan kórtermet vagy váróhelyiséget ki kell festeni és ­újraburkolni, melyeket több mint ­három éve nem tettek rendbe. Megkérdeztük, mi várható megyénk kórházaiban.

Gidai Zsanett

Fontos, hogy korszerű körülmények közt várakozzanak a betegek. Képünk illusztráció

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A miniszterelnök évindítóján egyebek közt szó esett a kórházak jelenlegi helyzetéről is. A rendelőintézetek felhalmozott adósságainak rendezése mellett megígérte, hogy a három évnél régebben korszerűsített egészségügyi intézményekben minden kórtermet, várótermet és szociális teret fel kell újítani, és ez előbbre kerül a fontossági sorrendben, mint az új eszközök beszerzése.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) elkészítette a részletes felmérést, ennek eredményeként kiderült, 140 milliárd forintba kerülnek az állami és önkormányzati intézményeket érintő munkálatok.

Fontos, hogy korszerű körülmények közt várakozzanak a betegek. Képünk illusztráció
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Kíváncsiak voltunk, hogy mekkora összeget tettek félre ezekre a felújításokra, Heves megyében mely kórházakat érinti majd, és előreláthatólag mekkora munka várható az egyes intézményekben. Az Emmi Sajtó- és Kommunikációs Főosztályától azt az információt kaptuk, hogy a program részletei jelenleg előkészítés alatt állnak, még nincs döntés, hogy pontosan mely kórházakat érint majd. A hatvani Albert Schweitzer Kórházból szintén ezt a tájékoztatást kaptuk a tervezett felújításokkal kapcsolatban. A gyöngyösi Bugát Pál Kórház sajtóreferensétől, T. Bokros Máriától annyit tudtunk meg, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ bekérte az intézménytől a szükséges adatokat. Ezt a kórház a fenntartó részére megadta. További részletekkel egyelőre az egri kórház sem szolgálhatott.

Már eddig is történt felújítás

Az Emmi Sajtó- és Kommunikációs Főosztályától megtudtuk, mennyi újítást végeztek az utóbbi években a megyei gyógyintézményekben. Kiderült, a fejlesztések több mint 32 milliárd forint értéket képviselnek. Ebből 14,2 milliárd forintnyi az elmúlt hat évben valósult meg.

Szűkebb hazánkban új építés, felújítás, átalakítás, korszerűsítés is történt. A járó- és fekvőbeteg-ellátásban nagy értékű, nagy tudású orvostechnikai eszközök beszerzésére, számos szakmai ellátási területet érintő eszközfejlesztésre, gép-műszerpark megújítására, modernizálásra költhettek. A betegek komfortját, kényelmét kiszolgáló kórtermi berendezések és felszerelések megvásárlására is jutott pénz. Továbbá a fenntarthatóság és az üzemeltetés hatékonyabbá tétele érdekében homlokzati hőszigetelés, nyílászárócsere, fűtés-korszerűsítés történt a megye intézményeiben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában