felújítás

2020.02.11. 20:00

Hamarosan befejezik a felújítást a tűzben megsérült noszvaji idősotthonban

Tavaly márciusban írtuk meg, hogy a noszvaji Kincses Sziget Szépkorúak Otthonában tűz ütött ki. Most körbejártuk a felújítást, megnéztük, hol tartanak, mikorra várható a befejezés.

Molnár Helga

Célegyenesbe fordult a felújítás, húsvétra már helyreállhat a régi rend

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Kocsisné Csór Katalin intézményvezetővel visszaemlékeztünk a majdnem egy évvel ezelőtti tűzesetre.

– Az idősotthon tetőszerkezetének közel háromszáz négyzetméteres része kapott lángra 2019. március 6-án reggelre virradó hajnalra, ami nagyon gyorsan terjedt el. A tűz által veszélyeztetett épületrészből hatvanöt embert menekítettek ki. A szolgálatban levő dolgozók talpraesettségének és a tűzoltók gyors, szakszerű mentésének köszönhetően személyi sérülés nem történt. Pillanatok alatt a helyszínre érkeztek a mentők. Öt idős embert láttak el, néhányukat kórházba szállították kisebb sérülésekkel, elevenítette fel. Az intézményvezető elmondta, a telephely épületének nagy része megmenekült. Ám a tűzben érintett szobák berendezései és a használati tárgyak zöme megsemmisült.

Célegyenesbe fordult a felújítás, húsvétra már helyreállhat a régi rend
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A lakók intézményen ­belüli átmeneti elhelyezését megoldották. Az épen maradt épületszárny emeleti részén ­lévő szobákban – az ifjúsági szálláshelyen – alakították ki azon lakók helyiségeit, akiknek tönkrement a lakrészük, és az újjáépítés befejezéséig ideiglenes elhelyezésre volt szükségük. Ám ahhoz, hogy a biztonságukat, kényelmüket garantálni tudják, szükség volt az épületrész kisebb átalakítására. Mostanra már célegyenesbe fordult a felújítás. A tetőszerkezet már készen van, a belső munkálatok folynak, az emeleti 18 szoba végleges kialakítása, berendezése van hátra.

Kiemelte, a lakók nagyon fegyelmezetten s jól viselik az ideiglenes helyzetet, de már várják, hogy visszaálljon minden a régi kerékvágásba. A hatóságok vizsgálata alapján a tűz oka ismeretlen. A fenntartó mindent megtett annak érdekében, hogy zökkenőmentesen haladjon a beruházás. Némileg elhúzódtak a munkálatok a tavaszi és az őszi esőzések miatt, de húsvétra minden a helyére kerül.

A Kincses Sziget Szépkorúak Otthonát 2004-ben álmodta meg Hevér János, a Medicin-Liget Alapítvány kuratóriumának akkori elnöke. Noszvaj külterületén kialakított idősek otthona kezdetben ötven lakónak adott otthont, biztosítva a nyugodt, békés öregkort. Majd 2014-ben a telephelyen átadták az ápolási részleget. Ekkor már 71 szépkorú elhelyezésére nyújtottak lehetőséget.

Az elkövetkező években az intézmény tovább növekedett, bővítették az ápolási részt, megépült egy újabb épületszárny, melyben zömmel egyágyas szobákat alakítottak ki. Jelenleg intézményük székhelyén 50, telephelyén pedig 73 ellátottat tudnak fogadni. Idén 15 éves évfordulójukra készülnek, és nagyszabású ünnepséget szerveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában