Pályázat

2020.02.24. 14:00

Hamarosan egy modernebb Ziffer Sándor Galéria várja majd vendégeit

A közeljövőben új köntöst ölthet az egri Ziffer Sándor Galéria.

Molnár Helga

Fotó: Daniel Beran

A Dobó István Vármúzeum 2018 végén a kulturális, közművelődési épületek átalakítására, megújítására, a helyi értékekre és lakossági aktivitásra épülő kulturális funkciók megerősítésére megjelent felhívásra pályázatot adott be, melynek köszönhetően a Ziffer Sándor Galéria felújítására és közösségi térként való hasznosítására kilencvenmillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A megvalósításhoz szükséges többletköltségeket az intézmény saját költségvetése terhére vállalta. Az új funkcióhoz illeszkedő építészeti megoldásokhoz 2019-ben elkészültek a belsőépítészeti tervek, összhangba hozva azt az építészeti és szakági tervekkel.

Eddig is számos, népszerű kiállítás helyszíne volt, a most megszépülő galéria Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A közbeszerzés jelenleg is zajlik. Sikeres lezárást követően azonnal indulnak a munkálatok, melyet év végéig szeretnénk befejezni – tájékoztatott Petneházi-Halász Noémi, a Dobó István Vármúzeum kommunikációs, művészeti és sajtó­referense.

Amint arról informált, a projektnek köszönhetően a galéria új bejáratot kap, melyet a Kossuth Lajos utca felől nyitnak meg, akadálymentes bejáró lesz, a belső galéria statikai megerősítése mellett a belsőépítészeti megoldásoknak köszönhetően egy letisztultabb, átláthatóbb és a XXI. század elvárásainak megfelelő kiállítótér és közösségi tér születik.

– Együttműködést kötöttünk a Szabad Szalon Egyesülettel, amely segítségére a közösségi hasznosításban és a galéria általános működésében, a művészekkel való kapcsolattartásban számítunk – tette hozzá.

Hamarosan új kiállításokkal várják az érdeklődőket. Az intézmény célja, hogy az egrieket bevonják a kulturális életébe, a fejlesztéssel ösztönözni kívánják a helyieket, hogy emlékeiket osszák meg a fiatalabb generációkkal, segítsék a múzeumi gyűjtőmunkát és mutassák meg alkotásaikat a nagyközönségnek. A galéria eddig is több helyi kezdeményezésnek adott otthont, szívesen látták a gyerekek rajzversenyre készített alkotásait, az egyesületi megkereséseket, koncerteket.

A Ziffer Sándor Galéria élete

Ziffer Sándor egri festő neve, érdekes módon, külföldön jóval ismertebb, mint Magyarországon. Művei bejárták a jelentősebb európai városokat, többek között Berlinben, Münchenben és Párizsban is volt ­kiállítása, az aukciókon pedig hihetetlenül magas árakon keltek el képei. Az egykori zsinagóga épületét a festő iránti tiszteletből keresztelték át 2016-ban Ziffer Sándor Galériává. A ház 1889-ben épült, ekkor még ortodox templomként használták. Istentiszteletkor a nők a karzaton, a férfiak pedig a földszinten tartózkodhattak.

A templomi funkciónak az 1944-es deportálás vetett véget, ám utána, 1950-ig a visszatérő egri zsidók is itt tartották még a vallási szertartásaikat.

Napjainkban galériaként hasznosítják az impozáns beltérrel rendelkező épületet, különböző időszaki kiállítások kapnak helyet benne, itt vendégeskedett korábban egyebek mellett a Picasso kiállítás is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában