kínzó tünetek

2020.02.16. 12:59

Igen korán kezdődött a pollenszezon, jön az allergia

A hirtelen jött enyhébb időjárás hatására már országszerte megjelent a levegőben a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora.

Sz. M. L.

Forrás: Shutterstock

Koncentrációjuk a hétvégén már többfelé az allergiás tüneteket kiváltó közepes szintet is elérte, sőt a mogyoró terhelése helyenként már magas volt – olvasható az országos tiszti főorvos a Facebook-oldalán és a honlapján.

Hazánkban is egyre többeket gyötör az allergia. Őket némiképp vigasztalhatja, hogy az elkövetkező napokban, a visszatérő hűvösebb idő hatására, átmenetileg várhatóan mérséklődik a túlérzékenyeket érő terhelés, és jellemzően az alacsony-közepes tartományban marad. Tüneteket okozó szintet továbbra is elsősorban a mogyoró pollenkoncentrációja érhet el. Ám a meteorológiai előrejelzés alapján a jövő héten sem számíthatunk tartósan fagyos időre, így várhatóan fokozatosan erősödni fog a kora tavasszal virágzó fák pollenszórása.

Felhívják a figyelmet, hogy a virágporra allergiás betegeknek gondot kell fordítaniuk a megelőzésre, a tünetek enyhítésére. Ebben nyújt segítséget a Nemzeti Népegészségügyi Központ naponta frissülő jelentése Polleninformációk címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában