tervek

2020.03.20. 07:00

Hatvan gyöngyszeme is lehetett volna a Kristály Kastély, ám erre még várni kell

A Kristály Kastélyra mint az idegenforgalom zászlóshajójára tekintett az önkormányzat vezetése, ám a tulajdonos megváltoztatta korábbi elképzeléseit, s eladná az ingatlant.

Tari Ottó

Fotó: CZIMER TAMAS

Valamivel több mint két évvel ezelőtt a város vezetése még nagy reményeket fűzött a Kristály Kastély felújításához. A hajdani cukorgyár udvarán álló, másfél ezer négyzetméternyi alapterületű, jellegzetes, tornyos épület a tervek szerint prémiumszolgáltatásokat nyújtó szállodává alakult volna, amely amellett, hogy dísze lehetett volna a településképnek, a helyi idegenforgalomban is hasznos szerepet tölthetett volna be.

A kastélyt 1906-ban építette a gyártulajdonos-mecénás Hatvany-Deutsch család, amelynek tagjai nyári rezidenciaként használták. Később, az államosítás után, az épület sokáig óvodaként működött, majd a konzervgyár és a cukorgyár művelődési otthonaként szolgált. A rendszerváltozást követően egy ideig hotelt üzemeltetett benne egy vállalkozó, később pedig egy pénzintézet vásárolta meg.

Utóbbitól egy hazai befektető tulajdonába került, sokak szerint az utolsó pillanatban, hiszen az elmúlt években kihasználatlanul álló építmény állaga oly mértékben leromlott, hogy a szakemberek szerint további halogatást nem tűr a felújítása. Meg is születtek az impozáns tervek a hasznosításra: a műemlékké nyilvánított kastélyt teljes egészében az eredeti állapotába állították volna vissza, miközben a környezet rendezése – ideértve a parkot és a szökőkutat – is az elképzelések között szerepelt.

Horváth Richárd polgármester annak idején úgy nyilatkozott, hogy az új tulajdonos tervei jól illeszkednek a hatvani városvezetés koncepciójához, s alkalmazkodnak a Fejlődő Hatvan-programban megfogalmazottakhoz is, amelyek egyik legfontosabb eleme az idegenforgalom fejlesztése, a szálláshelyek bővítése.

– A Kristály Kastély nem a város tulajdona, de fontosnak tartjuk, hogy ne kallódjon el ez a helyi érték – fogalmazott az önkormányzat első embere.

A műemléképület napjainkban. A jelek szerint még várni kell a felújítására Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt időszakban azonban egyre kevesebbet lehetett hallani a kastély jelenéről és jövőjéről, mígnem a közelmúltban hirdetést fedeztünk fel az egyik, ingatlanok értékesítésével foglalkozó internetes honlapon. Ennek tanúsága szerint szeretnék eladni az épületet, mégpedig csaknem 200 millió forintért.

„A tulajdonos egy 27+4 szobás apartmanhotel funkciójú fejlesztéshez az építési engedélyt is beszerezte, amely jogerős, ennek alapján neki is lehet állni a munkálatoknak. Az épület ideális hotel funkcióra, de elképzelhető még a felhasználása idősek otthonaként, orvosi, egyéb rehabilitációs központként, illetve egyéb reprezentatív célokra is” – írják a hirdetményben. A fentebbieket alátámasztandó hozzáteszik: az épület és a kastély kertje felújítandó állapotú, a jelenlegi tulajdonos az építkezést előkészítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában