óvintézkedések

2020.03.18. 07:00

Kamera figyelheti a lépcsőházakat

A legtöbb társasházi lakónak ismerős lehet a szemetelés, a dohányzás és az illetéktelen behatolók problémája. Viszont a folyosón felszerelt rácsok is sok bosszúságot okoznak. 

Szabó Katalin

Előfordul, hogy illetéktelenek hatolnak be az épületbe. Képünk illusztráció

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

– Visszatérő probléma, hogy illetéktelenek jutnak be a lépcsőházakba – közölte Botkáné Németi Ibolya, aki közös képviselő Egerben, a Vallon úti egyik kilencemeletes társasházban.

– De nem csak nyitott ajtónál jönnek be. Megesik, hogy újságosnak állítják be magukat és úgy csengetnek a lakóknak, akik általában nem győződnek meg arról, hogy ki áll odalenn. Nem győzöm hangsúlyozni a lakóknak, hogy az ilyen cselekedet milyen veszélyes lehet. Előfordult korábban, hogy a besurranó gyerekek fémdobozok után kutatva pakolták ki a kukákat és szemetet hagytak maguk után – emlékezett, hozzátéve, társasházukban évekkel ezelőtt a lakók biztonsága érdekében kamerarendszert építettek ki. Az eszközök a lépcsőházak mindkét oldali bejáratát figyelik, így sikerült az illetékteleneket, illetve ezeket a fiatalokat beazonosítani, távol tartani.

Előfordul, hogy illetéktelenek hatolnak be az épületbe. Képünk illusztráció
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Megesik, hogy a szemétledobó kürtben dugulás történik, fennakadnak a kartondobozok, elzáródást okoznak.

– Gond az is, hogy egyes lakók dohányoznak a lépcsőházban, így a füst, az elhagyott cigarettacsikk, a hamu sok bosszúságot okoz – hangsúlyozta a közös képviselő. – Szomorú látvány az épület körül látható cigarettamaradvány, amely leginkább a lakás ablakából kerül a zöld felületre, a járdára. Sőt, a nyitott ablakon át beeshet az alsóbb lakásba, erkélyre is. Ez tűz- és balesetveszélyes, a látkép esztétikailag botrányos, egyúttal káros hatással van a környezetre is.

Arról is szólt Botkáné Németi Ibolya, hogy a lépcsőházakban nem találhatók olyan tárgyak, amelyek akadályoznák a menekülési útvonalat. A társasházra érvényes tűzvédelmi szabályzatot minden lakó megkapta, a lépcsőházakban is kifüggesztették. Felhívta a figyelmet arra is, fontos lenne, hogy mindenki tartsa be a társasházi együttélés szabályait!

Tűzvédelem a lépcsőházakban

Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő a Heol kérésére arról tájékoztatott, hogy a lépcsőház, illetve a lépcsőházakhoz kapcsolódó közlekedő folyosók tűzvédelmi szempontból kiemelt szereppel bírnak, hiszen menekülési útvonalat jelentenek.

Tűz esetén a közlekedőben nehezen lehet tájékozódni, s ha ezt az útvonalat leszűkítik az otthagyott tárgyak, az megnehezíti a menekülést és a tűzoltói beavatkozást. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kimondja, hogy menekülési útvonalat leszűkíteni – például ráccsal lezárni –, ott éghető anyagot tárolni, éghető burkolatot elhelyezni a tűzvédelmi hatóság engedélyével lehet. A menekülési útvonalon lévő terek használatát az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséggel kell egyeztetni. A bejárati ajtó rácsos lezárása a tűzvédelmi előírásokkal nem ellentétes, azonban figyelembe kell venni, hogy a felszerelt rácsok egy tűz során hátráltathatják a beavatkozást, a mentést, a menekülést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában