Nőnap

2020.03.08. 07:00

Nők vezetői székben: kivívni a tiszteletet évek munkájába is telhet

Március 8-án ünneplik a nőket, ennek apropóján megkerestünk néhány vezető pozícióban dolgozó hölgyet, hogy elmondják, milyen a szebbik nem képviselőjeként szállodát, céget vagy éppen várost vezetni.

Molnár Helga

Fotó: Huszar Mark

Szépek, okosak és rátermettek. Ezen a napon minden hölgy megérdemli a virágot, ahogy a képünkön szereplők is… Nőnap ­apropóján cégvezető, szállodaigazgató és tiszteletbeli főkonzul és városvezető nyilatkozott portálunknak arról, milyen hölgyként helytállni vezető pozícióban. Magyar Csilla és Harmati Judit úgy fogalmazott, kezdetben nehéz dolguk volt, hogy kivívják az elismerést, hosszú évek munkája áll sikerük mögött. Őszi Csilla azt mondta: a nemzetközi céges környezetben néha kicsit hiányolja az itthon megszokott udvariasságot és előzékenységet a férfi kollégák részéről.

Őszi Csilla már 1997 óta dolgozik a ZF Hungária Kft.-nél és 2011 óta a cég ügyvezető igazgatója. Belenőtt a kihívást jelentő feladatokba.

Őszi Csilla, a ZF ügyvezetője Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– A megelőző években is, 1998 óta vezetői pozícióban dolgoztam, tehát az egyre magasabb szintű és nagyobb kihívást jelentő feladatokba gyakorlatilag belenőttem. Szeretem a munkámat, mely ugyan nagy felelősséggel jár, de én szeretem azt érezni, hogy másokért is tevékenykedem – fogalmazott. Nem gondolja, hogy egy ekkora cég élén állni nagyobb kihívást jelentene nőként, mint férfiként.

– Szakmai és vezetői kompetenciákban is megálljuk a helyünket. Tény azonban, hogy egy bizonyos vezetői szintre eljutni a nőknek talán nehezebb. A férfiak kapcsolatépítő képessége talán jobb, és ez segíti az érvényesülést. Egy kicsit leegyszerűsítve azt szokták mondani, hogy vannak a dolgozó és kapcsolatépítő vezetők. Nyilván szerencsés esetben mindkét jellemvonás együtt van egy személyben – magyarázta.

– A női vezetők véleményem szerint jellemzően a teljesítményük alapján jutnak előre a ranglétrán, még a másik nemnél gyakoribb a tudatos karrierépítés, s ebben a kialakított kapcsolatoknak is komoly szerepe van. Számunkra ráadásul nehezebb a munka és magánélet egyensúlyát megteremteni – fejtette ki véleményét.

Elmondta, ő személy szerint rossz tapasztalatokat nem szerzett az üzleti világban. Érdekességként említette viszont meg, hogy a ­nemzetközi céges környezetben mozogva néha kicsit hiányolja az itthon megszokott udvariasságot és előzékenységet a férfi kollégák részéről.

Városvezetőként napról napra teljesít. Magyar Csilla már harmadik ciklusát kezdhette meg Kisköre polgármestereként.

Magyar Csilla, Kisköre polgármestere Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Sokkal nehezebb ­kivívni a tiszteletet, a tekintélyt, ugyanakkor a férfiak borzasztóan jól fogadják a női lelket. Elég sokszor azt tapasztalom, hogy egy-egy tárgyaláson, kisebb megbeszélésen nagyon kevesen vagyunk hölgyek, több esetben vagyok egyedül – kezdte. Szavai szerint viszont eszközként használható a nőiesség, amely előnyt jelenthet tárgyalópozícióban. Kiemelte, minél több lányra és asszonyra lenne szükség a politikai életbe. A kezdetekről is szólt a városvezető.

– Nagyon nehéz volt. Sok esetben azt gondolta a vitapartnerem, hogy csak kevesebbet tudhatok. Könnyebbséget jelentett viszont a pedagógusmúltam és tapasztalatom. Mára beletanultam, hogy ne legyek túl kemény, viszont határozottan álljak ki magamért, a döntéseimért – tette hozzá. Meggyőződése, hogy lényeges a két nem közötti kiegyenlítődés a munkában is, mert nővel csakis így alkotnak egy egészet.

Az első nő, aki tiszteletbeli török főkonzul lett. Harmati Judit, a Hotel Eger & Park igazgatója, február közepe óta a Török Köztársaság egri tiszteletbeli főkonzulja.

Harmati Judit főkonzul Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Nem egyszerű nőként vezetőnek lenni, s férfiakat irányítani. Keményen kellett bizonyítanom, hogy megfelelek a pozícióra, hosszú évek munkája eredményezte, hogy ez már nem jelent problémát számomra. A másik adalékként ott van édesapám, aki elismert vállalkozó, így ezért is fenntartásokkal kezeltek – szólt a kezdetekről. Hozzáfűzte, még a kétkezi munkások közé is beállt, ha kellett.

Hotelvezetőként nem rest mindig új dolgokat tanulni. Főkonzuli szerepéről is faggattuk. – Még a korábbi városvezetés tartott alkalmasnak e megtisztelő pozícióra, és elég kemény rostán át jutottam el a jelölésig. Tavaly újra előkerült a dolog, de visszakoztam. Végül a nagykövet biztatott, hogy megfelelő lennék a főkonzuli szerepre – nyilatkozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában