természet

2020.04.29. 13:51

Megérkeztek a szalakóták Heves megyébe

Megdőlt a legkorábbi szalakóta észlelés időpontja, április végére megérkeztek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területére az első példányok.

Heol

A szalakóták megkezdik a kotlást. Kifejlett madár tavaly Apajról FOTO: Hák Flóra

Április 17-én látták a szakemberek az első szalakóta példányt a dél-hevesi tájegység területén Visznek közelében – számol be a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Mint írják: ez lett a legkorábbi szalakóta észlelésük, ugyanis eddig a 2001. április 19-én Mezőtárkánynál látott példány tartotta a rekordot. A kékcsóka néven is emlegetett szalakóta hosszú távú vonuló madár, csapatokban vagy magányosan vonul. A telet Afrika déli és keleti részén tölti, vonulás közben akár 10 ezer kilométert is megtehet.

Az igazgatóság arról is beszámolt: a szalakóták mellett más színpompás madarak miatt is érdemes lesz az elkövetkező hetekben az eget kémlelni, hiszen nemsokára itt a május és visszaérkeznek hozzánk kései vonuló madaraink. Hamarosan megfigyelhetőek lesznek a kék vércsék, a kis őrgébicsek, a gyurgyalagok és a sárgarigók is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában