MOL MESTER-M Díj

2020.04.20. 11:36

Rangos elismeréssel gazdagodott a nyugalmazott egri fizikatanár

Az egri Dobó István Gimnázium nyugalmazott pedagógusa, Hóbor Sándor érdemelte ki a MOL MESTER-M Díját, mellyel azokat az áldozatkész tanárokat jutalmazzák, akik ösztönzik a tehetséges gyerekeket a sport, a művészet és a tudomány területén és szakmailag, emberileg tanítványaik példaképei.

Molnár Helga

Sok fiatalt készített föl fizikából versenyre, de kísérletek bemutatásával a kevésbé érdeklődőket is igyekezett megfogni

Forrás: beküldött

– Ez egy olyan díj, amelyet nagyon kevesek kaphatnak meg. Az idén mintegy négyszáz jelöltből tízen. Ebből négy a természettudományt tanító tanár. Így, amikor megtudtam, el se akartam hinni, aztán természetesen nagyon örültem neki. Negyvenéves tanári pályám nem várt elismerésének érzem. Ehhez kellettek a kiváló diákok a Dobó István Gimnáziumból, akikkel a díjhoz szükséges eredményeket el lehetett érni – mondta el portálunk érdeklődésére a díjazott, Hóbor Sándor.

Hóbor Sándor négy évtizedes munkája alatt sok tehetséges fiatalt készített fel fizikából versenyre, továbbtanulásra, de mindig odafigyelt arra is, hogy a különböző érdeklődésű és képességű diákoknak izgalmassá tegye a fizika tanulást, legfőképpen kísérletek bemutatásával.

Sok fiatalt készített föl fizikából versenyre, de kísérletek bemutatásával a kevésbé érdeklődőket is igyekezett megfogni Fotó: beküldött

– Sokat tett a matematika és fizika tantárgyak megszerettetéséért, népszerűsítéséért. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Heves Megyei Csoportjának titkáraként, majd elnökeként a nevéhez fűződik a Heves megyei Mátrai Tibor Fizikaversenyek megszervezése. Fizika a környezetünkben című feladatgyűjteményt állított össze, amely korszerű szemléletet adó feladatokkal látja el a téma iránt érdeklődőket – árulta el volt iskolája.

Saját magát is folyamatosan továbbképezte, elvégezte az ELTE TTK magfizika továbbképzést, a humánökológia szakot. Rendszeresen részt vesz a fizikatanári ankétok munkájában, előadásokat tart az értékelésről, mérésről, a fizika különböző területeiről. Szaktanácsadóként, munkaközösség-vezetőként, szaktanárként és osztályfőnökként is kiemelkedő, lelkiismeretes munkát végzett.

– Ha kívülről nézem a pályámat, ahogy öregedtem, úgy lettem kevésbé szigorú. Sikernek tartottam azt is, ha valaki csak szívesen járt fizikaórára, nem kellett mindenkinek ötösre tudni az anyagot – mondta Hóbor Sándor. Hozzátette, elve az volt, hogy minden gyermeket nem lehet ugyanúgy szeretni, de el kell fogadni, s szavai szerint ezért hálásak is voltak.

A MOL Mester-M Díj mellett Hóbor Sándor pályája alatt számos díjban részesült, melyet munkája ­megbecsülése miatt kapott. A Mikola-díj, az Eger Város Oktatás- és Nevelésügyéért; A Dobóért iskolai díj; az Ericsson-díj; a Heves Megyei Közoktatási Közalapítvány: Év pedagógusa; a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetés, valamint a Pedagógus Szolgálati Emlékérem büszke tulajdonosa.

Közoktatási szakértőként részt vett Eger város közoktatása minőségbiztosítási rendszerének kidolgozásában. Tanári munkáját 2019-ben hagyta abba, ekkor vonult nyugdíjba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában