egyeztetés

2020.05.29. 15:55

Horváth László: elkészült a verpeléti vasúti kőátrakó engedélyezési terve

Sok ezer embert érintő probléma és régi adósság a Tarna-menti kőszállítás közútról vasútra történő áthelyezése – írja közösségi oldalán Horváth László miniszterelnöki megbízott. Kiemelte: az elmúlt évek számos egyeztetése és kezdeményezése ezidáig nem hozott áttörést. Mindezek ellenére nem adják fel, hogy a közös célt elérjék.

Sz. M. L.

Forrás: Facebook

Fotó: Horváth László

– A kisnánai kőbányából kitermelt anyagot sok éve megrakott kamionok és teherautók viszik a térségen keresztül. Ez károsítja az utak és a házak szerkezetét azzal, hogy növeli a településeken átmenő forgalmat, s ami még aggasztóbb: ezeken a szakaszokon rengeteg iskola és óvoda, közintézmény is található – mondta el a Heol kérdésére Horváth László.

Tájékoztatott arról is, hogy az elmúlt évek számos egyeztetése és kezdeményezése ezidáig nem hozott még áttörést, ám minden érintett oldaláról megvan erre a szándék. A verpeléti vasúti kőátrakó engedélyes terve elkészült, már csupán száz négyzetméternyi magánterület megvétele hiányzik ahhoz, hogy elkezdődhessen a megvalósítás. A tulajdonossal kell még egyezkedni a keskeny földcsík megváráslásáról. Erről is egyeztetett pénteken Horváth László Farkas Sándor polgármesterrel és Frank Tamással, a kisnánai kőbánya tulajdonosával.

– A kőbánya tulajdonosa magára vállalta mindennek a költségeit, mely több mint százmillió forint. Tíz település is érintett abban, hogy végre megszülessen a megoldás erre, ám az sem elhanyagolható, hogy a vasúti szállítás csökkenti a kitermelt kő árát, így a megrendelők is nyerhetnek majd vele. Az érintett vasútvonal korszerűsítése során pont teherszállításra lett alkalmassá téve a 1998-2002-es kormányzati ciklus idején. Természetesen a technikai feltételeken túl a koncepciónak gazdaságilag, üzletileg is működtethetőnek kell lennie, a készülő rakodóhely pedig alkalmas kell hogy legyen például 20 vagon megrakodására – részletezte Horváth László. Szólt arról is, hogy hamarosan a MÁV Zrt.-vel is újabb egyeztetés következik, s reméli minél hamarabb elindulhat a kivitelezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában