nagy esőzések

2020.06.24. 07:00

Állják a sarat a vízelvezetők az észak-hevesi településeken

Az elmúlt napokban ­óriási mennyiségű csapadék zúdult az észak-hevesi településekre is. Az előző években az ilyen esőzések hatalmas károkat okoztak az ingatlanokban, sok helyen valóságos árvízvédelmi beavatkozásokra volt szükség.

Barta Katalin

Nagyrédén nem voltak szerencsések, a napokban sár tömte el a vízelvezető árkokat

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Arra voltunk kíváncsiak, hogyan vizsgáztak eddig a csapadékelvezető rendszerek a térség falvaiban. Mátraballán közel húsz éve épült ki a védőrendszer, amely az óriási terhelés ellenére jól állta a sarat az elmúlt napokban – tudtuk meg Pádárné Gyuricza Henriett polgármestertől. Elmondta, a múlt szombaton két óra leforgása alatt negyven milliméter eső esett, s így óriási terhelést kapott a vízelvezető, amely szerencsésen megbirkózott az égi áldással. Itt nagyon sokat jelent a falu két szélén megépült záportározó, amely felfogja a hegyekből aláhömpölygő áradatot. A község vezetője mégis arra kér mindenkit, ha bármilyen problémát észlel, jelezze a hivatalban vagy személyesen neki.

Mátraderecskén a napokban fejeződött be a csapadékvíz-elvezető kialakításának első fázisa. Tegnap este lakossági fórumon vehettek részt a helyiek, akik meghallgatták a kivitelezőt, és feltehették kérdéseiket az eddig tapasztalt hiányosságokkal kapcsolatban. Itt az elmúlt hónapokban tíz kilométer hosszan készültek el az első szakasszal, és az eddigi tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy az a belterületi részen betöltötte hivatását.

Nagyrédén nem voltak szerencsések, a napokban sár tömte el a vízelvezető árkokat
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Forgó Gábor polgármester lapunk érdeklődésére úgy fogalmazott, hogy a korábbinál jóval nagyobb biztonságban vannak most a helybeliek. Az átadás előtt álló rendszer jól működött, ám az már most is látható, hogy szükség lesz a második ütem megvalósítására.

A falu néhány pontján azonban még mindig okoz bosszúságot a víz elvezetése, épp ezért már elkészültek a tervek egy, a település határában lévő záportározó létesítmény megépítésére. Amint megnyílnak az ehhez szükséges források, azonnal benyújtják erre a pályázatukat.

Sirokban a tavaly június ­14-ei villámárvíz okozott hatalmas pusztítást. A károk enyhítésére az önkormányzat vis major keretből igényelt, és kapott is támogatást. Tuza Gábor polgármester úgy fogalmaz, nem szeretné, ha a tavalyihoz hasonló kellemetlen élményben lenne részük a helyieknek. Az elmúlt hónapokban megerősítették a vízvédelmi vonalakat, igyekeztek minél alaposabban megkotorni, tisztítani a Tarna-patak medrét. Hozzátette, a lakosság hozzáállásán is rengeteg múlik. Ha mindenki komolyan venné, hogy az ingatlanja előtti árokrészt rendszeresen takarítsa, karbantartsa, sokkal kevesebb lenne a gond a vízelvezetéssel. Elmondta még, hogy felkészültek az özönvízszerű esőzésre. Itt is folyamatosan figyelik a kritikus szakaszokat. Az elmúlt napokban előfordult, hogy közel harminc milliméter csapadék ömlött három óra alatt.

– Kicsit összeszorult a gyomrom. Szerencsére csak kisebb beavatkozásokra, igazításokra volt szükség – mondta a faluvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában