hatvani költségvetés

2020.06.27. 08:53

Eladják az erőműi önkormányzati ingatlanokat Lőrinciben

Horváth Richárd hatvani polgármester a képviselő-testületi ülésen közölte, hogy települése gazdaságilag a megye egyik legerősebb városa volt, ám az autóipar világszerte megtorpant a járvány miatt.

T. O.

A mátravidéki kultúrház az 1950-es években. A szebb napokat látott létesítményt most magánosítják Archív

Forrás: Heves Megyei Hírlap

A legnagyobb helyi cégek még jelenleg is 40–50 százalékon üzemelnek, megrendelésük hatvan százalékát elveszítették. Március óta 42 százalékkal nőtt az álláskeresők száma, összesen 2600-an keresnek munkát. Mindezek következtében az iparűzési adó kiesése nagymértékben érinti a költségvetést, ami 25 százalékos csökkentés esetén több mint egymilliárd forintos minuszt jelenthet. Emellett a gépjárműadó nem kerül vissza a városokhoz, a szolidaritási adót 80 millióval növelték, így az önkormányzat több mint egymilliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat.

A legfontosabb cél, hogy Hatvan ne roppanjon bele ebbe a helyzetbe – jelentette ki, ám hozzátette azt is: van annyi tartalékuk, hogy meg tudják tartani azokat az eredményeket, amiket eddig elértek. Ugyanakkor elmondta: ha 2020-ban „bezuhan” az iparűzési adó mennyisége, akkor nagyon nehéz lesz a következő időszak.

A mátravidéki kultúrház az 1950-es években. A szebb napokat látott létesítményt most magánosítják Archív fotó: Heves Megyei Hírlap

Lőrinciben az önkormányzat eladja a mátravidéki erőműi 31-es épületben lévő ingatlanokat. A lakásokért az értékbecslő által megszabott árat kell fizetni, ám aki él az elővásárlási jogával, és még az idén kifizeti a vételárat, az tíz százalék kedvezményt kap. Aki részletekben szeretné leróni az összeget, annak viszont húsz százalékkal többet kell fizetnie az értékbecslő által meghatározott összegnél.

A testület döntött az említett épületben található földszinti létesítmények eladásáról is. Szeptember 31-ig egyben eladó a szebb napokat megért moziterem, a bisztró, a nyugdíjasklub és a postahelyiség. Ha addig nem veszik meg, akkor külön-külön is meghirdetik az ingatlanokat. Ugyancsak az erőműieket érintő hír, hogy a lakótelep határában fekvő, úgynevezett kiskerteket az önkormányzat kiméreti, majd értékesítik azokat.

A képviselő-testületi ülésen eldőlt az is, hogy Selypen is játszóteret létesítenek, ehhez egyelőre ötmillió forint áll rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában