árvíz

2020.06.27. 14:15

Elöntötte az árvíz Bükkszéket, szinte az egész település víz alatt van – Videó

Ma hajnalban két-három óra leforgása alatt közel hatvan milliméter csapadék zúdult le Bükkszékre és a környező településekre.

B. K.

Az emberek arra ébredtek reggel, hogy kertjeik, portáik víz alatt vannak, a falu központi részében hömpölygött a víz, amely magával sodorta a környező hegyekből a sáros hordalékot. Utoljára egy évvel ezelőtt június 14-én éltek át a helyiek hasonló traumát. Akkor ugyancsak villámárvíz sújtotta a völgyben fekvő települést. A katasztrófavédelem szakemberei és a helyi önkéntesek, köztük a tűzoltó egyesület tagjai a délelőtt folyamán hozzáláttak a kármentesítéshez. Több helyen szivattyúztak, próbálták a sáros törmeléket eltakarítani az utakról, közterekről, s a lakóingatlanok környékéről. Sági Ferenc polgármestertől megtudtuk, a károk egyelőre felbecsülhetetlenek. Aki él és mozog a faluban, mindenki próbálja menteni, ami menthető.

Elmondta, a faluban két záportározó található, az egyik önkormányzati, a másik magántulajdonban. Az ismétlődő felhőszakadások által okozott károkat úgy lehetne enyhíteni, ha mindkét létesítményt alaposabban rendbe tennék, mert jelenleg nem töltik be tökéletesen a funkciójukat. A csapadékvíz elvezető rendszer felújítása is elkerülhetetlen.

A közeli Sirokban is hatalmas mennyiségű csapadék zúdult le ugyanebben az időszakban. Tavaly itt is iszonyú károkat okozott a villámárvíz, így idén vis-major támogatással és saját erőből igyekeztek a védműveket megerősíteni, egyelőre úgy tűnik, sikerrel. Itt nagyobb károk nem keletkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában