méz

2020.06.07. 07:00

Húsz százalékkal nőhet az akácméz ára az egri szakember szerint

A tavaszi időjárás a méhészeket sem kímélte, repcemézet szinte alig hozott ez az idény, de az akácméz mennyisége is jóval a sokéves átlag alatt alakul. Bíró Péterrel, az Egri Méhész Műhely Egyesület elnökével beszélgettünk.

Molnár Helga

A fagyos áprilisi napok nem tettek jót az akácnak, kevés lesz az idei termés Archív

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Lénárt Márton

– Felemásan indult a méhészeti szezon, ugyanis az enyhe tél után remek állapotban teleltek ki a méhcsaládjaink. Hosszú idő után el lehetett mondani, hogy a téli veszteség nagyon alacsony volt, és jó erőben voltak a méheink. Az aszályos idő miatt viszont a repcét elvitte a szárazság, az akácot pedig az áprilisi fagyok tépázták meg – részletezte a szakember. Utóbbi esetében a méhek kirepülésére alkalmas körülmények körülbelül öt-hat napig álltak fenn a szokásos húsz helyett, így a jóslatok szerint még az is kétséges, hogy belföldre elég lesz az akácméz mennyisége.

– A korábbi évek sem voltak kedvezőek, a klímaváltozás okozta száraz ősz, enyhe tél, majd hűvös tavasz sem tett jót az akácnak. Ugyanakkor korábban még a belső fogyasztást nem befolyásolta, az export csappant meg, erre az évre viszont határeset, hogy ki tudjuk-e szolgálni a vevőket. Van, ahol egy csepp akácmézet sem tudtak begyűjteni – sorolta.

Az árakról szólva elmondta, hozzávetőleges húsz százalékkal nőhet az akácméz ára, ami a szakember szerint természetes piaci reakció, hiszen amiből kevés van, az drágul.

– Ám meg kell ezt vizsgálni fogyasztói oldalról is, hiszen ez a termék nem tartozik az alapélelmiszerek közé, s ez behatárolja, meddig nőhetnek az árak – hangsúlyozta. Szavai szerint a méz ára relatív, megfogalmazása alapján más termékekhez képest nem drágább.

A fagyos áprilisi napok nem tettek jót az akácnak, kevés lesz az idei termés
Archív fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

Megnyugtatásul közölte, egyéb, más mézre számíthatunk, a repce kevesebb, de lesz, illetve megemlítette a nyári vegyest is, ezek is értékesek az emberi szervezet számára.

A méhésztársadalom a napokban közölte honlapján, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv keretében a kormány elfogadta az Agrárminisztérium által összeállított, a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmai szervezetek által megfogalmazott javaslatokra épülő Nemzeti élelmiszer-gazdasági válságkezelő programot. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében a koronavírus okozta problémák kezelését célzó többletforrás biztosításáról szóló határozat garantálja az elfogadott program finanszírozására szolgáló egymilliárd forintot, amely a méhészeti ágazatot érinti a mezőgazdaság részeként.

A tervezett intézkedések alapjául szolgáló rendelettervezet még kidolgozás alatt áll, amint véglegesítik azt, s megjelenik a Magyar Közlönyben, tájékoztatják a méhészeket.

– A jelenlegi helyzet alapján annyit tudunk, hogy napraforgó-virágzás után, július utolsó két hetében lehet benyújtani az igényléseket, a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető csekély összegű támogatásról szóló rendelethez hasonlóan – ­írják a Magyar Közlönyben erről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában