szegregáció

2020.06.25. 13:56

Kifizetik a gyöngyöspatai romáknak ítélt kártérítést

Bár nem ért vele egyet, teljesíti a kormány a bíróság ítéletét, és kifizeti a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai romáknak megítélt 99 millió forintos kártérítést – közölte újságírói kérdésre Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtökön Budapesten megtartott kormányinfón.

Heol

Gyöngyöspata, 2020. január 21. A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola 2020. január 21-én. A Debreceni Ítélõtábla másodfokú ítélete a roma családoknak százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot szegregáció miatt. Horváth László, a térség fideszes országgyûlési képviselõje az ezen a napon tartott helyi sajtótájékoztatóján elmondta: az ügyben közvetlenül az érintett családokkal kell folytatni a kártérítésrõl kezdeményezett egyeztetést, mert az ügyben pert kezdeményezõ alapítvány "eljátszotta hitelét, miután eszközként használja pártfogoltjait anyagi haszonszerzés és saját politikai céljainak elérése érdekében". Mindezek figyelembevételével is folytatni kell a megkezdett egyeztetéseket a pénzbeni kártérítés mellõzése, illetve az azt helyettesítõ személyre szabott oktatási lehetõségek elfogadása és biztosítása érdekében. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

– Gyöngyöspata önkormányzata és az állam is köteles kifizetni a rá eső pénzösszeget, ezt a kormány meg is fogja tenni, akkor is, ha nem ért egyet a követeléssel – jelentette ki a miniszter az MTI közlése szerint.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely arra is kitért, hogy a Kúria márciusban kihirdetett ítélete egyetemlegesen kötelezte az alpereseket, nevezetesen a Klebelsberg Intézményfenntartót és Gyöngyöspata önkormányzatát, hogy a Heves megyei városban az oktatásban hátrányosan megkülönböztetett roma diákoknak térítse meg a nekik jogerős bírósági döntéssel megítélt kárt. Ez azt jelenti, hogy a károsultak bármelyiküktől követelhetik az összességében 99 millió forint kifizetését.

A Kúria a gyöngyösi térség országgyűlési képviselője kérelmére felülvizsgálati eljárásban hozta meg döntését. – A Klebelsberg Intézményfenntartó állami szerv, így az állammal szemben is érvényesíthető a követelés – mondta a miniszter. – Természetesen az állam egy jogerős ítéletben foglalt kötelezettségének eleget fog tenni. Annak ellenére, hogy azzal nem értünk egyet, és mind a pernyertesek, mind a gyöngyöspatai polgárok, s az állam egész működése szempontjából is károsnak tartjuk azt – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában