biciklizés

2020.06.17. 07:30

Sokan adták a fejüket kétkerekű vásárlásra a koronavírus járvány hatására

A koronavírus járvány alatt egyre többen pattantak nyeregbe, a kerékpáreladások számai legalábbis ezt bizonyítják. A tavaly tavaszi adatokhoz képest Heves megyében is érzékelhető növekedés, de nem minden kereskedő tapasztalt nagy változásokat.

Gidai Zsanett

Fotó: Daniel Beran

Az eMAG webáruház adatai alapján jelentős változás mutatkozik az országos keresletben. – Egyértelmű növekedés látszik az elmúlt három évben, akkor is ha az év első öt hónapját, valamint akkor is, hogyha a májust vesszük figyelembe. A növekedés 2019 első öt hónapához képest 12,2 százalék volt, ha csak az idei májust hasonlítjuk a 2019-hez, akkor a rendelésszám 84 százalékos növekedését láthatjuk – fogalmaztak.

Szűkebb hazánkban azonban egy kicsit másképp alakultak a számok, legalábbis az eMag-ról vásárlók között. Heves megyéből idén májusig 41 százalékkal kevesebb kerékpárt rendeltek, mint 2019 azonos időszakában. A tavasz utolsó hónapjában azonban itt is emelkedés látható. Hozzátették, a területi adatok értelmezésénél fontos megemlíteni, hogy a kerékpárok az emag.hu-n leadott összes megrendelés mindössze 0,2 százalékát tették ki az idei év januártól májusig, tehát nagyságrendileg 700 tételről van szó. Bár Heves megyéből a tavalyi év első öt hónapjában 37 kétkerekűt vettek, idén ugyanebben az időszakában pedig 22-t, nem biztos, hogy emögött érdemes komoly okokat keresni. A kereslet növekedése nem okoz problémát, a biciklikre leadott rendelések 75,4 százalékát már aznap kiszámlázták, és hamarosan a kiszállítás is megtörtént.

A Decathlonnál is megugrottak az eladások

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy zavartalan nálunk az ellátás, így bár vannak nehezebb időszakok, de folyamatosan érkeznek a kétkerekűek az üzletünkbe. A gyárak leállását természetesen mi is megérezzük, ez már önmagában átmeneti készlethiányt eredményezett volna, ráadásul jelenleg a szokásosnak két két és félszerese a kereslet. Ennek az eredménye, hogy a Decathlon üzleteiben is szemmel láthatóan hiány van a kerékpárokból. Mindemellett olyan gyárakkal dolgozunk, ahol a járvánnyal kapcsolatos összes biztonsági előírást szigorúan betartják, ebből adódóan egyszerre kevesebben dolgozhatnak a közlekedési eszközök megfelelő összeállításán, így ez is lassítja az utánpótlást – árultak el részleteket.

Szakali János, a megyeszékhelyen működő üzlet, az Egerbike tulajdonosa elmondta, a járvány kezdetén két hétig zárva voltak, de nyitás után megugrott a forgalom. Az előző tavaszi adatokhoz képest 30-40 százalékos növekedéséről számolt be.

– Rendszeresen utaztam busszal, azonban a vírusveszélytől tartva döntöttem a biciklivásárlás mellett. Sokáig keresgéltem, míg ár-érték arányban sikerült megfelelőt találni. A környezetemben többen is úgy gondolták, hogy kétkerékre váltanak, hiszen az egészségükre is pozitív hatással van a tekerés – számolt be tapasztalatairól egy egri fiatal.

Jó tanácsok bringázáshoz

Egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek a balesetek, ezért is adnak pár jó tanácsot a bicikliseknek a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai. – Nagyon fontos, hogy indulás előtt vizsgáljuk át a járművet, hogy megfelelő műszaki állapotban legyen. Fontos, hogy rendelkezzen a kötelező felszerelésekkel, azaz jól működő kormányberendezés, első és hátsó fék, csengő legyen rajta. Előre egy fehér színű, hátra pedig egy piros színű prizma, legalább az első kerékre egy borostyánsárga küllőprizma kötelező, és legyen első és hátsó lámpa is – fogalmazták meg a rendőrök. Hozzátették, lényeges, hogy a kerékpárosra is vonatkoznak a közlekedési szabályok, így folyamatosan figyelni kell a közúti jelzéseket, és a szabályokat maradéktalanul be kell tartani.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában