teszt

2020.07.10. 15:01

Az egri háziorvos szerint gagyi teszteket vásárolt az önkormányzat

Az egri önkormányzat csaknem 1800 koronavírus-gyorstesztet vásárolt, a megmaradtakat pedig felajánlotta a háziorvosoknak. Dr. Herczeg László igen markáns véleményt formált a tesztekről, szerinte azok silány minőségűek, s az eredmények, melyeket produkál, félrevezetőek.

M. H.

Barcs, 2020. május 11. Vért vesznek egy férfitõl koronavírusteszthez a Pécsi Tudományegyetem mintavételi pontján, egy barcsi orvosi rendelõben 2020. május 11-én A koronavírus-szûrõprogramban a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerûen kiválasztva. Õk életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Az egri önkormányzat két részletben, önerőből, összesen csaknem 1800 koronavírus-gyorstesztet vásárolt. Ennek közel felét felhasználták. A jelenleg rendelkezésre álló, mintegy 900 gyorstesztet az önkormányzat felajánlotta a város 22 háziorvosi körzetében praktizáló doktoroknak – tájékoztatott Pócsik Attila koordinációs referens.

Dr. Herczeg László egri háziorvos viszont markáns véleményt fogalmazott meg a tesztek minőségével kapcsolatban.

Felháborító felelőtlenség olyan tesztet alkalmazni, amivel eddig számos egészséges emberre ijesztettek rá, hogy fertőzése van – emelte ki dr. Herczeg László. – Most a megmaradt gagyi tesztet a háziorvosokra tolják, rájuk uszítva a tesztelésre éhes lakosságot. Az IgG eredmény pozitív esetben azt bizonyítaná, hogy az egyén átesett a fertőzésen tudtán kívül. Ilyen esetről nem tudok. De olyanokról igen, akinek az IgM eredménye lett pozitív, ami elvileg a fertőzés jelenlétére utal. Ők mind egészségesek, panaszmentesek voltak és megrémültek. Mi történik ilyenkor? A háziorvos próbálja meggyőzni a kiszűrteket arról, hogy félreértés áldozata.

A háziorvos hozzátette: felvesznek róluk egy adatlapot részletesen kitöltve 15-20 perces telefonbeszélgetés során. Ezt követően értesítik a Tisztiorvosi Szolgálatot, hogy van egy gyanús eset. Utána kétszer is kiküldik a betegnek vélt lakására a betegséget hitelesen bizonyító PCR mintavételt végző mentőket egyszer használatos védőfelszerelésben.

– A PCR teszt költsége darabonként harmincezer forint. A betegnek vélt 10-12 napra karanténra kötelezett, munkájából kiesik és félelemben él, amíg meg nem kapja a két felszabadító negatív PCR eredményt. Azt csak remélni tudom, hogy ez a gagyi teszt nem került semmibe az egri adófizetőknek. Már csak egy kérdés maradt: mi az oka a pozitív IgM eredménynek? Sajnos ez a teszt az emberek vérében jelen lévő más antitesteket is kimutatja. Kérdem én: kinek éri meg ezek után ezt a tesztet használni és valójában mennyibe is kerül egy ilyen tesztelés – fogalmazott.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: MTI/Varga György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában