GYÁSZ

2020.07.06. 11:25

Bálint gazda utolsó kívánsága az volt, hogy szántóföldeken szórják szét a hamvait

Egy évvel halála előtt, könyvében fogalmazta meg utolsó kívánságát a júniusban elhunyt Bálint György.

Heol

A kertészmérnök azt írta a „Bálint gazda, a százéves kertész” című művének utolsó oldalain, hogy hamvait halála után a szülőfalujában szórják szét a szántóföldeken – számol be a Ripost nyomán a Bors Online.

„Egész életemet a hűség jellemezte, hűség a hazához, a termőföldhöz. Ez a hűség irányította a gondolkodásomat, amikor mindent megtettem, hogy 1945-ben hazajussak, ez a hűség gátolta meg, hogy 1956-ban itt hagyjam ezt az országot, és ez a hűség késztet arra, hogy azt kívánjam, a hamvaim halmaji földben legyenek majd szétszórva. [...] Francois Villon csodálatos verse, A haláltánc-ballada, Faludy György fordításában teljesen egybevág az elképzelésemmel. Mintha a költő nekem írta volna a sorokat” – idézik Bálint gazda sorait.

A Heves megyei Gyöngyöshalmajon felnőtt kertészmérnök azt is leírta, felesége, Antónia nem volt kibékülve az ötlettel, mondván nem tud majd kijárni a sírjához a temetőbe

Ahogy arról korábban beszámoltunk: életének 101. évében, június 21-én hunyt el Bálint György kertészmérnök, volt országgyűlési képviselő, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa. A kertbarátok és kollégák évtizedeken át tanultak tőle és most feladatuknak tekintik, hogy a kapott tudást továbbadják. A sok-sok év kertészeti tanácsai, növénybemutatatói, kerti ötletei, növényvédelmi útmutatói kapnak helyet Gyuri bácsi honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában