Vízművek

2020.07.19. 15:30

Egyre több kerttulajdonos veszi igénybe a locsolási kedvezményt Heves megyében

Évről évre egyre több kerttulajdonos veszi igénybe a szolgáltató által biztosított locsolási kedvezményt. A kérelmeket minden évben április 15-ig lehetett benyújtani. Locsolómérő felszerelésével szintén elérhető megtakarítás.

Molnár Helga

Forrás: Shutterstock

Megyénkben is egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, az Észak-magyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) ZRt.-hez évente általában kétszáz új locsolási kedvezmény iránti igény érkezik. Mint ismeretes, locsolómérő felszereltetésével vagy a vízmű locsolási kedvezményének igénybevételével csökkenthetik a szennyvízdíjukat a kertes házban élők. Az első esetben a locsolási célra felhasznált vizet egy locsolási mérő – mellékvízmérő – segítségével elkülönítetten lehet mérni. Az így elhasznált vízmennyiség után nem számítanak fel csatornadíjat.

– Ha valakinek nincs locsolási mérője, akkor is kérhet erre a célra vízhasználatot, de ennek az időtartama korlátozott, csak május elsejétől szeptember 30-ig vehető igénybe – tudatta válaszában az ÉRV Zrt. – Ekkor az elszámolás alapjául szolgáló ivóvíz-fogyasztás tíz százalékát lehet figyelembe venni, azaz csak ennyit lehet elszámolni locsolási célra csatornadíj nélkül. Természetesen ezt a vizet csak locsolásra lehet felhasználni. A kedvezmény igénybevételénél utólagos elszámolás nincs, azaz csak azután lehet igénybe venni, ha a kérelmet benyújtották, majd elbírálták.

Azt is közölték, ha valaki kicsúszott a határidőből, sajnos, idén már nem tud élni vele. A kedvezményes időszak ugyanis elkezdődött. Aki április 15-e után nyújtott be igényt, az a következő locsolási időszakra lesz majd érvényes.

A kedvezmények közül egyszerre csak az egyik vehető igénybe. Emellett a locsolási vízmérő bekötéséhez, valamint a tízszázalékos mennyiségi korrekcióhoz bizonyos feltételek szükségesek. Az egyik legfontosabb, hogy a felhasználó hiteles vízmérővel, illetve érvényes közszolgáltatási szerződéssel rendelkezzen, s ne legyen kilencven napon túli díjhátraléka. Az ÉRV Zrt. a locsolómérő felszerelését azoknak javasolja, akik jelentős mennyiségű, havonta húsz köbméternél több olyan vizet használnak, mely nem a csatornába kerül.

A locsolási kedvezményt elektronikus úton kitöltve a legegyszerűbb igényelni. Fontos tudni, hogy a kedvezményt évente meg kell újítani, hiszen változhatnak a feltételei, esetleg tartozás keletkezhet, vagy egyéb más kizáró ok léphet fel.

Azt is fontos tudni, hogy a szolgáltató azonnali hatállyal jogosult visszavonni a kedvezményt, ha a kedvezményes időszakban a felhasználó harminc napot meghaladó díjtartozást halmoz fel, vagy a locsolási mérős helyről a vizet nem csak locsolásra fordítja, vagy más ingatlanra is biztosítja, illetve az ÉRV Zrt. helyszíni ellenőrzését megakadályozza.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában