Beruházás

2020.07.29. 07:00

Mostantól jobb lesz autózni Heréd és Lőrinci között

Nagyon sok közlekedő mindennapjait kényelmesebbé tevő beruházást avattak fel Heréden. Örvendetes fejlesztés ez, annak ismeretében pedig még inkább, hogy az önkormányzat idei gazdálkodását a vírushelyzet korlátok közé szorította – fogalmazott Ilkó-Tóth András polgármester.

Tari Ottó

Kedden átadták a községet Lőrincivel és a 21-es főúttal összekötő út nemrég felújított utolsó, csaknem két kilométeres szakaszát. Ezzel a településre bevezető valamennyi szakaszt rendbe tették. A mostani rész, amely TOP-os pályázatból valósult meg, s 156 millió forintba került – közölte Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. Az eseményen a honatyán kívül jelen volt Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke és Szabó Zoltán, Magyar Közút Nonprofit Zrt., megyei igazgatója is, a házigazda pedig Ilkó-Tóth András polgármester volt.

Az ünnepélyes avatáson – amely, bár szűk körű volt, annál nagyobb jelentőséggel bír – elhangzott: nem is oly rég, alig egy évtizeddel ezelőtt a mostoha útviszonyok miatt szinte megközelíthetetlen volt a falu. A közlekedési vállalat már azt fontolgatta, hogy megszünteti az errefelé induló járatokat, ami ahogy annak idején lapunkban is beszámoltunk róla – igencsak elkeserítette a környékbelieket.

A szalagátvágás jelképes gesztusával ezrek élete vált kényelmesebbé Fotó: Tari Ottó / Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt években, Szabó Zsolt országgyűlési képviselő 2010-es első megválasztása óta nagyot változott, mégpedig kedvezően, a helyzet. Ma már sima aszfaltréteg vezet a választókörzet csaknem valamennyi településére, s hamarosan a még hiányzó szakaszok is elkészülnek. A politikus elmondta, hogy a térségben a következő jelentős útfelújítás Nagykökényest Zagyvaszántóval és a 21-essel összekötő út felújítása lesz. Ez a jövő esztendőre valósul meg teljes egészében, mégpedig oly módon, hogy a költségeket több forrásból teremtik elő. A munka a Nagykökényes belterületén lévő mintegy 800 méteres szakasszal kezdődik, a tervek szerint hamarosan. Ezeken kívül rövidesen átadják a Rózsaszentmártont a 10-es aknával összekötő utat, legkésőbb jövő tavasszal pedig a Szűcsi és Ecséd közötti szakaszt is felújítják. Ezzel még nincs vége, hiszen – mint azt Szabó Zsolttól megtudtuk – jövőre megújul a Csány és Hatvan közötti út, aztán pedig a csányi belterületi munkákat követően a községet Horttal összekötő szakasz is.

– A cél az, hogy Heves megye 3. számú választókerületének az összes állami útját rendbe tegyük. Jelenleg 16 kilométernyi rész felújítása, illetve ennek előkészítése zajlik a térségben – tájékoztatott a képviselő.

Az esemény lehetőséget kínálta arra is, hogy villámértékelésre kérjük a település tavaly ősszel megválasztott új polgármesterét, Ilkó-Tóth Andrást.

– Amikor elkezdtem a munkát, a hivatalban segítőkészséggel fogadtak, így viszonylag könnyen ment az átállás az eddig jórészt ismeretlen feladatkörömben – mondta a fiatal községvezető. – Sajnos a vírus, miként más településeken is, hamar átírta a „forgatókönyvet”, így ehhez alkalmazkodva kellett tennünk a dolgunkat. Mindez az anyagiakban is megmutatkozott. Korábban évi mintegy húsz millió forintot költhettek saját erős fejlesztésekre, ám a járvány miatt ez az összeg megfeleződött. Emellett gondot jelentett a „szürke gazdaságban” jelentkező, főként az alacsonyabb képzettségűeket érintő munkanélküliség is. Mindezek hatásai aligha múlnak el egyhamar – mondta Ilkó-Tóth András.

Szerencsére kreativitásban, ötletekben nincs hiány. Spórolunk, a kisebb költségeket jelentő fejlesztések során pedig számíthatunk közösségünk tenniakarására is. A legutóbbi faültetési akciónkra nyolcvanan jöttek el társadalmi munkára. Így szeretnénk rendbe tenni a kastélykerti parkolót is. A polgármester azt mondta, hogy megválasztásakor volt egy víziója, amely lakóhelye felemelkedését célozta, s továbbra sem mondott le elképzeléseiről. Bőven akad tennivaló, a faluban például az összes járdát rendbe kellene tenni, napirenden tartják az ipari park megvalósításának a lehetőségét, s a községháza épülete is átalakításra szorulna. Amit lehet, saját erőből megvalósítanak, a nagyobb beruházások esetén pedig Szabó Zsolt országgyűlési képviselő segítségével számolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában