szegregáció

2020.07.24. 12:12

Megkapták a gyöngyöspatai szegregációs per érintettjei a kártérítés első felét

A Kúria által megítélt kártérítést a város képtelen lenne önerőből kifizetni, így Magyarország Kormányának segítségét kérte ehhez.

Sz. M. L.

Gyöngyöspata, 2020. január 21. Diákok a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola elõtt 2020. január 21-én. A Debreceni Ítélõtábla másodfokú ítélete a roma családoknak százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot szegregáció miatt. Horváth László, a térség fideszes országgyûlési képviselõje az ezen a napon tartott helyi sajtótájékoztatóján elmondta: az ügyben közvetlenül az érintett családokkal kell folytatni a kártérítésrõl kezdeményezett egyeztetést, mert az ügyben pert kezdeményezõ alapítvány "eljátszotta hitelét, miután eszközként használja pártfogoltjait anyagi haszonszerzés és saját politikai céljainak elérése érdekében". Mindezek figyelembevételével is folytatni kell a megkezdett egyeztetéseket a pénzbeni kártérítés mellõzése, illetve az azt helyettesítõ személyre szabott oktatási lehetõségek elfogadása és biztosítása érdekében. MTI/Komka Péter

Forrás: Komka Péter

Fotó: MTI

– Ma a Kúria jogerős ítélete szerinti kártérítési összeg első felét elutalták az érintetteknek, az összeg hiányzó részét egy hónapon belül ugyancsak megkapják – jelentette be Horváth László, a térség országgyűlési képviselője péntek délelőtt sajtótájékoztatón. A Kúria által megítélt pénzt a városvezetés képtelen önerőből kifizetni, így a kormány segítségét kérték ehhez.

– A ma elutalt összeg mintegy ötvenmillió forint. A jövőben azonban ilyen pénzszerző akciókra nem lesz lehetőség. A szegregáció csak ürügy, a cigány családok pedig eszközök voltak – fogalmazott a képviselő.

– Januárban találkoztunk először a szegregációs per miatt, s remélem, ma utoljára tesszük ebből az okból – mondta Horváth László, a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott pénteki gyöngyöspatai sajtótájékoztatón.

– Többször hangsúlyoztuk, az a bírósági ítélet, amely született, igazságtalan, túlzó, egyoldalú, és felrúgja a társadalmi békét. Tényekkel bizonyítottuk, a per mögött egy politikai indíttatású pénzszerző akció áll. Nyilvánvaló, hogy egy olyan alapítvány szervezte és vitte ezt véghez, melynek legfőbb támogatója Soros György. A szegregáció csak ürügy volt, a cigány tanulók és családok pedig csak eszközök. Az igazi cél a konfliktuskeltés, s ezzel Magyarország és a kormány lejáratása volt – fogalmazott Horváth László.

Kitért arra is, javasolták, hogy a közel százmillió forintot képzés, oktatás formájában kaphassák meg az érintettek.

– Most is úgy vélekedünk, hogy ez lett volna az a megoldás, ami nagyobb jót hoz nekik, és megőrzi a békét. A jogerős bírósági döntést azonban végre kell hajtani, de a Kúria által megítélt kártérítést a város képtelen lenne önerőből kifizetni, attól csődközelbe kerülne. Gyöngyöspata ebből a harapófogóból csak úgy tudott kikerülni, hogy a magyar kormány segítségét kérte. Ennek eredményeképp ma reggel a Kúria jogerős ítélete szerinti összeg első felét elutalták az érintetteknek, az az összeg megközelítőleg ötvenmillió forint. A fennmaradó részt pedig egy hónapon belül kapják meg – jelentette be a térség országgyűlési ­képviselője. Szavai szerint egy fejezet ezzel lezárult, folytatás pedig nem lesz: elhatározásuk szerint a jövőben ilyesmi nem történhet meg.

– Az általam benyújtott törvénymódosítással a jövőben csak oktatásban kaphatnak kártérítést, és az iskolai erőszakot is meg fogjuk fékezni – mondta. Kitért arra is, hogy az iskolaőrség elrettentő ereje ennek csupán egy része. Az elmúlt időszakban az iskolapszichológusok száma is megduplázódott, és a szociális segítők száma ugyancsak nőtt. – Aki tanulni és dolgozni akar, azt támogatjuk, aki viszont iskolakerüléssel és erőszakkal kíván pénzhez jutni, annak útjába állunk – zárta beszédét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában