pályázat

2020.07.18. 11:30

Sikerrel pályáztak a dél-hevesi falvak, fejleszthetnek a Magyar Falu Program jóvoltából

Számos dél-hevesi település pályázott ­sikeresen a Magyar Falu Program (MFP) forrásaira, ennek köszönhetően egyebek között utak, orvosi rendelők és járdák újulhatnak meg a térségben. 

Szabó Katalin

A Magyar Falu Programból ismét megújulnak a járdák Kömlőn Archív

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Még április elején pályázatot nyújtott be a pélyi önkormányzat az MFP által meghirdetett, az önkormányzati út- és hídépítést, felújítást segítő projekt maximálisan igényelhető támogatási összegére – tájékoztatott Bakondi Péter polgármester. Hozzátette, ezt a döntéshozók pozitívan bírálták el, így a település harmincmillió forintot nyert az önkormányzati utak felújítására.

– Van olyan földút, amely kavicságyat kap, az aszfaltutakat pedig egy megújító réteggel látjuk el. Korszerűbb lesz például a Dobó, a Virág, a II. Rákóczi Ferenc és a Petőfi Sándor út is. Próbáltunk olyan utakat kiválasztani, amelyek vagy orvosi rendelőhöz, iskolához, gyógyszertárhoz, vagy bolthoz vezetnek, így segítjük az odajutást. Ezúton is köszönetet mondunk Szabó Zsoltnak, a térség országgyűlési képviselőjének – jelentette ki a községvezető, hozzátéve, pályáztak még civil szervezetek támogatására is.

Tarnaszentmiklós három kategóriában juthat támogatáshoz. Orvosi eszközök vásárlása hárommillió, út- és hídépítésre, felújításra tízmillió, a járdaépítéshez szükséges anyagokhoz pedig kétmillió forint támogatást nyertek.

A Magyar Falu Programból ismét megújulnak a járdák Kömlőn. Archív felvétel
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Oláh Tamás községvezető úgy fogalmazott, az orvosi és védőnői eszközöket bővítik a még korszerűbben és szélesebb körűen elvégezhető vizsgálatok érdekében. Az előbbieket várhatóan novemberig beszerzik.

– Ezenkívül megújul a Fő úti járda egy szakasza, ami mar nagyon rossz állapotú, illetve a Rákóczi út egyik része is új burkolatot kap. A Béke utat pedig szakaszosan javítják ki, ameddig az anyagi keret tart. Nem lesz elég az összeg a teljes úthálózat rendberakásához, de újra pályázunk, ha lehetőség nyílik rá. Előreláthatólag az út és a járda is elkészül idén. Ennek is örülünk, hiszen nagy segítség ez falu számára, a program nélkül nem tudnánk ezeket a beruházásokat megvalósítani. Ezentúl közösségi térre, közterületi gépekre, illetve civil szervezetek támogatására adtunk be pályázatot – tudatta.

Tiszanána polgármestere, dr. Tóth József arról számolt be, hogy a programnak köszönhetően közel harmincmillió forintból modernizáljuk az orvosi rendelőt.

– Korszerűsítjük a palatetős épületet, így többek közt annak nyílászáróit, továbbá akadálymentesítünk is. Modernizáljuk a fűtést, valamint orvosi eszközöket is beszerzünk. A következő év végéig kell elkészülnünk a munkálatokkal, amelyeket az önkormányzat építőipari szociális szövetkezete végez majd. Előreláthatólag szeptemberben tudjuk ezt elkezdeni. Ezentúl tartaléklistán van például a közterületi játszótérre és a közterületek karbantartására szolgáló eszközökre beadott pályázatunk is – közölte lapunkkal.

Tilcsik István, Sarud vezetője elmondta, a MFP-ban útfelújításra nyertek több mint 25 millió forintot, amelyből megújul a Kacsóh Pongrác út, a Móricz Zsigmond út, valamint az Üdülősor is aszfaltburkolatot kap. Ezeket az utcákat mintegy harminc éve tették rendbe utoljára. A munkálatok körülbelül két hét múlva indulnak. Mindemellett pályáztak az óvodaudvari játszótér fejlesztésére, a közterület karbantartást szolgáló, valamint orvosi eszközök vásárlására is. Várják ezek pozitív elbírálását.

Több térségi település is jól járt

A Magyar falu programnak köszönhetően orvosi eszközöket szerezhet be hárommillió forintért Tarnaszentmiklós és Erdőtelek, két és fél millió forintért Kömlő, másfél millió forint értékben pedig Tarnazsadány. Több mint 14 millió forintból korszerűsödhet az orvosi rendelő Tarnabodon, hét és fél millióból pedig Erdőtelken. Út és híd építésére vagy felújítására 11 és fél milliót kapott Zaránk, tízmilliót Tarnaörs, Tenk és Erk pedig hétmillió forintot. A járdaépítéshez szükséges anyagokhoz ötmillió forinttal gazdagodott Kömlő, másfél millióval Hevesvezekény, egy-egy millió forinttal pedig Tenk és Zaránk. A Magyar Államkincstár elektronikus felületén át nyújthatták be pályázatukat az ötezres, illetve az ennél kevesebb állandó lakossal bíró helyhatóságok, valamint a történelmi egyházak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában