közlemény

2020.08.26. 20:05

A bükkszéki gólyatábor után fontos döntést hozott a Corvinus

Négy, a múlt héten Bükkszéken tartott alapszakos gólyatábor résztvevőjénél mutatták ki utólag a COVID-19 vírusfertőzést – számolt be róla a Budapesti Corvinus Egyetem szerdán.

HEOL

Bangkok, 2020. május 25. Technikus kezében egy oltóanyaggal teli fiolával a Csula Oltóanyagkutató Központ bangkoki laboratóriumában, ahol a Csulalongkorn Egyetem kutatócsoportja Kiat Ruxrungtam professzor vezetésével koronavírus elleni védõoltás kifejlesztésén dolgozik 2020. május 25-én. Az egereken elvégzett sikeres tesztek után majmokon folytatják a tesztelést, majd ha azok is eredményesek lesznek 10 ezer oltóanyagot ötezer önkéntesen próbálnak majd ki. A vakcina hatékonyságát igazoló eredmények szeptemberre várhatók. MTI/EPA/Diego Azubel

Fotó: Diego Azubel

Az egyetem közleményét tartalmi változtatás nélkül közöljük:

„A szervezők minden előzetes óvintézkedése és a járványügyi szabályok betartása ellenére négy, a múlt héten Bükkszéken tartott alapszakos gólyatábor résztvevőjénél mutatták ki utólag a COVID-19 vírusfertőzést. Mindannyian jól vannak, tünetmentesek vagy enyhe tüneteik vannak. A Corvinus Egyetem vezetősége ezért úgy döntött, hogy nem engedélyezi az erre a hétre tervezett mesterszakos gólyatábor megtartását.

Sajnálatos módon utólag eddig négy esetben igazolódott COVID-19 vírusfertőzés a múlt héten Bükkszéken tartott alapszakos gólyatábor résztvevői között, amelyet a BCE Öntevékeny Csoportok Irodája szervezett. A gólyatábor szervezői minden szükséges óvintézkedést megtettek a fertőzések megelőzése érdekében (maszkhasználat, kézfertőtlenítés, extra takarítás, fizikai kontaktus minimalizálása). Továbbá, a táborban résztvevőknek előzetesen írásbeli nyilatkozatot kellett leadniuk arról, hogy nem tartózkodtak az elmúlt két hétben súlyosan fertőzött országban, illetve hogy a járvány tüneteinek egyikét sem észlelték magukon az elmúlt hetekben. A járványügyi szabályok és óvintézkedések betartása ellenére, utólag a tábor négy résztvevőjének lett pozitív a koronavírus tesztje. Mindannyian enyhe tünetekkel rendelkeznek vagy tünetmentesek, és jelenleg házi karanténban vannak.

Az Öntevékeny Csoportok Irodája a Budapesti Corvinus Egyetemmel közreműködve a Nemzeti Népegészségügyi Központot értesítette, a szükséges intézkedéseket megtette. A kontaktuskutatás megtörtént, az érintett diákokat az illetékes hatóság is keresni fogja. A kontaktkutatásban érintett feleket az Öntevékeny Csoportok Irodája már külön levélben értesítette.

Az utóbbi napokban más egyetemek gólyatáboraiban történt fertőzések, valamint az egyetem gólyatáborában történt sajnálatos esetek miatt a Corvinus vezetése és a BCE Hallgatói Önkormányzata a mesterszakos gólyatábor lemondása mellett döntött.

A részvételi díjakat természetesen visszautalják a szervezők, valamint a BCE Hallgatói Önkormányzata dolgozik azon, hogy szeptemberben más formában segítse a mesterszakos hallgatók integrációját.

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a KÖZGÁZ Gólyafesztivál nem a Budapesti Corvinus Egyetem hivatalos rendezvénye, azt a Hallgatói Önkormányzat és az Öntevékeny Csoportok Irodája együttműködésével a Corvin Nights nevű, a Budapesti Corvinus Egyetemmel szerződéses kapcsolatban nem álló, független cég szervezi. A kialakult helyzetre tekintettel azonban a BCE vezetése nyomatékosan kéri a szervezőket, hogy töröljék a rendezvényt” – írják a hivatalos honlapjukon.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában