PIPIS-HEGY

2020.08.19. 11:25

Helikopterről pásztázzák a parlagfüvet Heves megyében

Megyénkben tavaly a parlagfűvel fertőzött területek nagysága jelentős mértékben csökkent. Ez annak is köszönhető, hogy a gazdálkodók többsége már nagy figyelmet fordít a gyomnövény elleni védekezésre. A hatósági ellenőrzés azonban továbbra is szükséges.

Szabó István

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gál Gábor

Ahogy arról korábban beszámoltunk: megyénk parlagfüves területeinek felderítését folyamatosan végzi a Heves Megyei Kormányhivatal. Az agrártárca és a Belügyminisztérium támogatásával, valamint a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának segítségével augusztus 17-én helikopteres ellenőrzést végeztek a szakemberek. A légi felderítés hatékonyan egészíti ki a drónos és földfelszíni munkát.

– A parlagfű virágpora több allergiás megbetegedés kiváltója, mint az összes többi allergén növényé együttvéve. Becslések szerint hazánkban mintegy kétmillió ember életminőségét rontja. A védekezés ellene a törvény szerint a földhasználók kötelessége bel- és külterületen egyaránt. Elsődleges célunk az, hogy az önkéntes jogkövető magatartásukat elősegítsük, ugyanakkor feladatunk a szigorú helyszíni ellenőrzés is – mondta a légi felderítést megelőző sajtótájékoztatón dr. Kadlott Csaba, a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatója a Gyöngyöshöz tartozó Pipis-hegyen.

– Ez a mai alkalom azért nagyon fontos, mert egyetlen nap alatt a megye közel teljes, mintegy 150 ezer hektárnyi mezőgazdasági területét át tudjuk vizsgálni. A helikopter segítségével felderíthetők a földről nehezen észrevehető parlagfűfoltok is, például a napraforgótáblákban. A légi vizsgálat eredményét földfelszíni utóellenőrzéssel pontosítjuk – közölte dr. Boncz László, a megyei kormányhivatal Földhivatali Főosztályának vezetője.

 

– A parlagfű egyetlen szezonban több milliárd virágporszempollent bocsát ki, és több ezer magot hoz, amelyek a talajban akár 30–40 évig csíraképesek maradnak. Az időjárás alakulása miatt idén a virágzása két héttel eltolódott. Jelenleg 60–80 százalékos megyénk területén. A hatékony védekezéshez elengedhetetlen a lakóhelyeken a kézi gyomlálás, kapálás, többszöri kaszálás, a mezőgazdasági területeken pedig az integrált védekezés. Nagyon fontos a tarlóhántás, mert ott az aratás után hamar gócpontok alakulhatnak ki. Jellegzetesen problémás helyek még a parlagon hagyott földek, a mezőgazdasági táblák szélei, az utak, vasúti vágányok mente, és az árokpartok, építési területek – tájékoztatott Huszárné Bodor Éva, a kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője.

– Ha a földhasználó nem tesz eleget védekezési kötelezettségének, hivatalból hatósági eljárás indul ellene. A növényvédelmi bírság megállapításának alapja a parlagfűvel fertőzött terület mérete, valamint a parlagfű-borítottság mértéke. Összege a legsúlyosabb esetekben akár ötmillió forint is lehet. Ez ismételten is kiszabható, meg nem fizetése esetén pedig köztartozásnak minősül – szögezte le.

Megtudtuk, a hatósági munkát segíthetik az állampolgári bejelentések. A kormányhivatal szakemberei ezeket minden esetben kivizsgálják. A Nébih által működtetett Parlagfű Bejelentő Rendszer online is lehetőséget ad erre.

Borítókép: Heves Megyei Hírlap/ Gál Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában