Hagyomány

2020.08.15. 15:40

Nem mindennapi kéményseprő esküvőt tartottak Erdőtelken (fotók)

Hazánkban egy igazán ritka és rendhagyó kéményseprő lakodalmat tartottak az erdőtelki Szent Kereszt felmagasztalása templomban szombaton.

Sz. K.

Fotó: Szanto Gyorgy

A kéményseprő hivatás több százéves hagyományainak megfelelően zajló eseményen Vámos Csaba kéményseprő mester és Malacsik Emília, örök hűséget fogadtak egymásnak – tájékoztatta portálunkat a vőlegény. Elmondta, azon szerencsések közé tartozik, akiknek kedvese szintén szakmabeli. Az pedig még ritkább, hogy eme hivatásban találja meg valaki a párját.

 

– Az 1920-30-as években volt utoljára Magyarországon kéményseprő esküvő. Ez egy több mint négyszáz éves múlttal rendelkező kisipari, kézműves szakma, és nálunk is – mint a tűzoltóknál, rendőröknél – díszegyenruhát készítenek a jeles alkalmakra. Ezt jellemzően Szent Flórián nap alkalmából vesszük fel, és most az esküvőnkön is ebben jelentünk meg.

Az ország különböző pontjairól érkeztek kollégák a nagy napra, s egyenruhába öltözve tisztítókefékkel alkottak boltívet – fogalmazott. Megjegyezte, Nagyboldogasszony ünnepe miatt választották ezt a napot, hiszen a kéményseprők mindig is hithű, keresztény emberek voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában