balesetmegelőzés

2020.08.15. 14:23

Okoszebra segíti a gyalogosokat Gyöngyösön

Safecross okos­zebra védi a jövőben a gyalogosokat a városban.

Sz. M. L.

– Szürkülettől egészen hajnalig segíti a gyalogosok közlekedését, hiszen LED-világítóeszközök vannak elhelyezve az aszfaltburkolatban, melyek villogó fénnyel figyelmeztetik az arra járó autósokat arra, hogy itt egy gyalogos-átkelőhely van. Ez csak akkor villog, ha gyalogos megy át rajta.

Létezik belőle napelemes típus is, és olyan is, ami a közvilágításra köthető. Utóbbi esetében az üzemeltetés havi becsült költsége mindössze ötszáz forint körül lehet – tájékoztatta portálunkat Lénártné Benei Anikó, a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. ügyvezetője.

Ilyen Safecross okosátkelő elsőként épülne mind a városban, mind pedig a megyében. Mivel elkerülő út jelenleg nincs, nagy forgalom halad keresztül a városon. A képviselő-testület javaslata szerint egyből három helyszínen is nagy szükség lenne rájuk, ezek olyan forgalmas főút menti szakaszok, ahol még nincsen lámpás átkelő.

– Jelenleg tervezési szakaszban van a projekt. A kivitelező cég állapotfelmérést végez, majd amennyiben a pályázat sikeresen zárul, úgy a város az összköltség felét pályázati támogatással, felét pedig önerőből valósítaná meg. Elsődlegesen egy okoszebra kiépítése a terv, megközelítőleg 2-3 millió forint ennek a költsége. Jó esetben a munkálatok akár már ősszel elkezdődhetnek. Amennyiben hasznosnak bizonyul a fejlesztés, abban az esetben a jövőben minél több helyre kerülhet majd okoszebra – részletezte Lénártné Benei Anikó.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában