beruházás

2020.08.01. 07:00

Több dél-hevesi település is sikeresen pályázott bölcsődeépítésre

A tenki és az átányi községvezető a bölcsődeépítésekről szóló beruházásokról számolt be.

Szabó Katalin

A nemrég elkészült tenki óvoda közelében is lesz majd a bölcsőde Archív

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Egy új, tizennégy kisgyermek elhelyezésére alkalmas bölcsőde épülhet Tenken, ezzel hozzájárulva az anyák munkavállalásának támogatásához, a családok segítéséhez – tájékoztatott Szopkó Tamás polgármester.

– Az önkormányzatunk pályázatát kedvezően bírálták el. Így bölcsődei férőhelyeket alakíthatunk ki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásának jóvoltából – jelentette ki.

Ismertette, a tervezett intézmény az iskola mellett közvetlenül, nyugodt, csendes helyen, ugyanakkor a faluközponthoz közel épül meg. Az épületet úgy alakítják ki, hogy a hátsó, hosszabb épületszárnyban legyen a foglalkoztató, illetve a kiszolgálóhelyiségek, mint például a gyermeköltöző, mosdó és a raktárak. Az utcafronti részben helyezkedik majd el az iroda és a nevelői szoba, a két épületszárny csatlakozásánál pedig tálalókonyha lesz. A játszóudvaron kívül a csoportszobához tartozik majd egy teraszrész is, amely árnyékolását a tervek szerint napvitorlák biztosítják.

A nemrég elkészült tenki óvoda közelében is lesz majd a bölcsőde Archív felvétel
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A gyermekek számára készülő udvarhoz egy külső mosdót és játéktárolót is kialakítanak. Ezenkívül raktárak, mosoda, a dolgozói blokkban öltöző, mosdó, teakonyha és vezetői iroda biztosítja a megfelelő körülményeket ahhoz, hogy az új épületben minden feltétel adott legyen. Akadálymentes parkoló, illetve egy több autó fogadására alkalmas terület is szerepel a tervekben – részletezte a községvezető.

Közölte, mindez ­pályázati forrásból, közel 214 millió forintból valósulhat meg. A munkálatok jövőre kezdődnek, s azok befejezése után a bölcsőde, óvoda és iskola egymáshoz közel működhet. Így egymást nem zavarva várja majd a településről és a környékből érkezőket.

– A képviselő-testület egybehangzó szándéka az, hogy a falut minél inkább vonzóvá tegyük. Ennek egyik fontos összetevője, hogy oktatási, nevelési intézményeket létesítésünk, illetve tartsunk fenn. Fontos, hogy az azokban zajló munka színvonalát magas szinten tartsuk, s ehhez a kellő feltételek biztosítsuk – tudatta Szopkó Tamás.

Megjegyezte, a tenki Szent Imre Katolikus Általános Iskola fenntartója 2013-tól az Egri főegyházmegye. Ez idő alatt megújult az intézmény, a térségben egyedülálló, a környezethez illő szép épületben oktatnak, a továbbtanulási eredményeket látva nagy sikerrel. A fenntartó és az önkormányzat együttműködése kiváló, amely biztosítéka annak, hogy egy kistelepülésen is kiválóan tudjon működni egy nyolc osztályos iskola.

A faluvezető arról is beszámolt, hogy a napokban fejeződött be a Csicsergő óvoda bővítése. A korábbi épülethez toldottak egy torna- és csoportszobát, öltözőt, vizesblokkot és irodát. Így szeptembertől már három csoportban fogadják a gyermekeket a nyolcvanmillió forintos beruházás eredményeként.

Miniintézmény az átányi kicsiknek

Egy meglévő önkormányzati ingatlanból, közel 83 millió forintból alakítanak ki egy nyolc férőhelyes minibölcsődét Átányban, szintén TOP-os forrásból – tájékoztatott Jámbor Dénes községvezető.

Elmondta, teljes energetikai felújítást végeznek az épületben, akadálymentesítenek, napkollektort kap a tető, továbbá játszóudvart alakítanak ki. A belső helyiségek padlóburkolatát visszabontják, és újat alakítanak ki. A minibölcsőde leendő helyiségeiben kifestenek, új beltéri faajtókat és válaszfalakat tesznek be. Homlokzati és lábazati hőszigeteléssel is ellátják az intézményt, ahol mosókonyhát is kialakítanak.

– Azoknak az édesanyáknak szeretnénk segíteni, akik hároméves kor alatti gyermekük mellett újból dolgozni szeretnének – tudatta a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában