jövő

2020.09.23. 17:30

Az egri Diáktanács elnöke szerint nem félnek őszinték lenni

Török Virág, az egri Városi Diáktanács frissen megválasztott elnöke határozott célokkal és hatalmas elszántsággal tekint a jövőbe.

Király Tamás

Jobbról: Török Virág elnök, Kuli Dorina elnökségi tag, Elek Olivér elnökségi tag, Tamás István elnökségi tag, Bakos Máté elnökségi tag, Kovács Dániel tiszteletbeli elnökségi tag.

Fotó: Török Virág

Az egri Városi Diáktanács (VDT) egy 1996-ban létrejött ifjúsági szervezet, amelyet többek között a diákok érdekvédelme, rendezvények szervezése érdekében alapítottak meg középiskolás tanulók, a város önkormányzatának támogatásával – írja az eger.hu. A VDT célja mára kibővült, az egri diákélet felpezsdítése, a fiatalok megmozgatása, a közéleti szereplésekre való felkészítésük, a diákság bevonása az egri közéletbe is éppúgy fontos feladat, mint a különböző társas készségeik fejlesztése, vagy a kulturált szórakozás lehetőségeinek felvillantása a mindenkori ifjú generációnak – olvashatjuk a honlapon.

Az immár huszonnégy éve fennálló szervezet idén, augusztus hatodikán újabb tisztújításon esett át – avatott be minket a részletekbe Török Virág a VDT újdonsült elnöke, a Dobó István Gimnázium végzős tanulója.

– A Városi Diáktanácsnak van egy hattagú elnöksége, felépítését és működési formáját tekintve. Ennek a csapatnak a feladata az egész szervezet összefogása és irányítása. Mi vagyunk az egri diákság szószólói. Az érdekképviselet az egyik legfontosabb része a tevékenységünknek. Többek között az információ gyorsabb áramlásáért, a beérkező megkeresések kezeléséért illetve koordinációs feladatok ellátásáért felelős. Ezen kívül ez a hattagú csapat szokta összerakni a táborok programjait, illetve kisebb kérdésekben dönthet is – mesélt a VDT feladatairól.

– Évente tartunk demokratikus választást, ahol az egész közösség dönt öt elnökségi tagról. Augusztus harmadikától kilencedikéig Balatonszemesen voltunk egy nyári táborban, ott döntöttünk a megújítandó elnökség tagjairól. Az idei tanévre Bakos Máté, Elek Olivér, Tamás István, Kuli Dorina és én lettünk megválasztva. Ezt követően kaptunk egy kis időt, hogy átgondolhassuk ki legyen a hatodik, tiszteletbeli elnökségi tag. Ezt a pozíciót végül Kovács Dániel, a Neumann János Gimnázium diákja kapta meg. Az elnököt pedig a frissen megalakult elnökség választja soraiból, mandátumaink egy évre szólnak. A tagok pedig úgy fest, engem akartak elnöknek – mondta.

Arról kérdeztük, milyen érzések kavarogtak benne, miután megtudta, hogy a jövőben egy igen népes szervezet elnökeként fog majd tevékenykedni az egri iskolások érdekében.

– Az elnöki posztomat tekintve természetesen boldog vagyok, hiszen ez egy óriási visszacsatolás a csapattól. Itt egy szuper emberekből álló közösség, akik engem választottak. Kívánhat többet ennél egy tizennyolc éves? Az elnökség összetételéről pedig – kicsit sem elfogultan – de megint csak: kívánhatnék jobbat? – tette fel a kérdéseket mosolyogva.

– Mátéval, Istivel és Dorinával már volt szerencsém együtt dolgozni, ismerjük egymás munkamorálját és képességeit. Dani és Olivér egyelőre frissek a csapatban. Igyekszünk odafigyelni, hogy hatan egységet alkothassunk, de sosem tartottam ettől, ismerve a képességeinket. Mi a magánéletben is jó barátok vagyunk, ez nagyban megkönnyíti a munkát. Nem félünk őszintének lenni a másikkal szemben vagy kritikát fogalmazni meg egymásnak. Egy sokszínű elnökséget alkotunk, ezt tartom az egyik legnagyobb erőnknek. Mindenkinek más az erőssége és gyengesége. Ezeket kell felismernünk, és megtanulni, hogyan tudjuk képességeinket a leghatékonyabban használni – hangsúlyozta.

Csoportkép a frissen megválasztott elnökségi tagokról Fotó: Török Virág

Török Virág arról is beszámolt portálunknak, hogy mint elnök, hogyan tekint a jövőre, mit vár az előtte lévő hónapoktól illetve, hogy miket tervez a VDT:

– Mindannyiunk nevében mondhatom, jól akarjuk csinálni. Természetesen vannak prioritások. A vírushelyzet miatt valószínűleg idén nem a lesz majd olyan sok program, mint azt szerettük volna, háttérbe szorul a rendezvényszervezés. Helyette az érdekképviselet kapja majd a hangsúlyt. Igyekszünk az év végére a VDT működését egy stabil, biztos kerékvágásba állítani. Emellett szeretnénk új tagokat is toborozni valamint képzéseket szervezni a megengedett létszámnak megfelelve. A vírushelyzetre is készülünk, igyekszünk a járvány idejére biztonságos alternatív programokat, terveket gyártani. Az elnökségünkből a tanév végén öten végzünk a középiskolás tanulmányainkkal, elballagunk, ezért az egyik legnagyobb vágyunk, hogy egy hasznos, produktív és fejlődéssel teli évet zárhassunk majd, amire úgy emlékeznek majd a VDT-sek, hogy nem volt hiba minket választani – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában