MERÉNYLETSOROZAT

2020.09.11. 17:30

Ezt írta a Heves Megyei Hírlap a szeptember 11-ei terrortámadásról

Tizenkilenc éve, 2001. szeptember 11-én támadta meg az al-Kaida az Egyesült Államokat. A világtörténelem legsúlyosabb merényletsorozata mintegy 3000 ember életét követelte. Utánajártunk, hogyan számolt be a támadásról a Heves Megyei Hírlap a végzetes nap másnapján.

A hijacked commercial plane crashes into the World Trade Center 11 September 2001 in New York. The landmark skyscrapers were destroyed in the attack. The all-out war on terrorism unleashed by Washington after the attacks marked a turning point in US-Arab relations and nowhere more so than in once top ally Saudi Arabia. With 15 of the 19 suicide hijackers carrying Saudi nationality and mastermind Osama bin Laden being the scion of a leading Saudi family, the desert kingdom and world oil kingpin, suddenly found itself on the frontline of the war on terror prosecuted by US President George W. Bush. AFP PHOTO SETH MCALLISTER / AFP PHOTO / SETH MCALLISTER

Tizenkilenc évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én terrortámadás következtében összeomlott a világ egyik legmagasabb épülete, a New York-i World Trade Center, amely ikertornyaiba két eltérített utasszállító repülőgép csapódott. Nem sokkal később egy másik gép pedig a Pentagon épületét vette célba. Hivatalos adatok szerint 2819-en halnak meg.

Terroristák háborúja az USA ellen címmel jelent meg a Heves Megyei Hírlapban a cikk a támadásról. Mint olvasható: minden idők legnagyobb és legösszehangoltabb terrortámadását hajtották végre az Egyesült Államok több kormányzati és középülete ellen.

Fotó: Heves Megyei Hírlap 2001. szeptember 12. lapszám

„Két repülőgép csapódott be a New York-i, a Világkereskedelmi Központ két, 110 emeletes épületébe kedd reggel munkakezdéskor. A felhőkarcolók lángba borultak, majd leomlottak. Az áldozatok száma elérheti a több tízezret. A terrorakciót jól szervezetten hajtották végre.” – írják.

A World Trade Center tornyai 9 óra 59 perckor, illetve 10 óra 28 perckor leomlottak. Egy harmadik eltérített gép 9 óra 37 perckor a védelmi minisztérium, a Pentagon arlingtoni épületére zuhant, lerombolva annak egy részét. Egy negyedik eltérített gép, amelynek a terroristák vélhetően egy másik washingtoni célpontot (a Kongresszus épületét vagy a Fehér Házat) szemeltek ki, az utasok ellenállása miatt a pennsylvaniai Shanksville-nél zuhant le 10 óra 3 perckor.

A magyar televíziók helyi idő szerint délután 15 óra körül kezdtek el beszámolni a terrortámadásról:

A négy repülőgépen 246 főnyi utas és személyzet tartózkodott, a New York-i ikertornyoknál 2606-an haltak meg (közülük 343 a mentésben részt vevő tűzoltó és 71 rendőr volt), a Pentagon elleni támadás 125 halálos áldozatot követelt. A merényletsorozatért az Oszama bin Laden vezette al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorhálózat 2004-ben vállalta a felelősséget.

„Erdős André, a magyar ENSZ-misszió vezetője lapunknak elmondta: a várost valósággal sokkolták az események. Az események nyomán kiürítették a Fehér Házat, az elnöki rezidenciát, leállították az Egyesült Államok teljes légi forgalmát, s példátlan biztonsági intézkedéseket vezettek be.” – számol be a lap.

Fotó: Heves Megyei Hírlap 2001. szeptember 12. lapszám

2012. szeptember 11-én megemlékeztek Hatvanban a szeptember 11-ei terrortámadások áldozatairól, valamint leleplezték Bobály Attila szobrászművész alkotását, amelybe a művész beleépített egy a ledőlt Világkereskedelmi Központból származó acéldarabot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában