megelőzés

2020.09.18. 11:29

Felsőváros csillagai a rákbetegségre hívják fel a figyelmet

Bak Imre és Bak Imréné kapták idén a Felsőváros Csillaga díjat a Felsőváros Ünnepén. A Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezetében végzett tevékenységükről beszéltek portálunknak.

Szabó Katalin

Bak Imréné és Bak Imre a Felsőváros ünnepén vették át a kitüntetést

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gál Gábor

A házaspár negyvenhét esztendeje költözött a hevesi megyeszékhelyre, tizenöt évvel ezelőtt pedig megalakították a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezetét, amelyben máig lelkesen dolgoznak. Különösen fontosnak tartják az egri lakosok érdekében végzett munkát, amelynek a legfőbb célja az egészség megőrzésére felhívni a város polgárainak a figyelmét. A férj Egerben született, így tősgyökeres egrinek tekinti, mondhatni lokálpatriótának. A felesége ötvenkét éve költözött Budapestről ide, mert összeházasodtak, negyvenhét éve pedig lakást kaptak a Felsővárosban és azóta is ott élnek. Bak Imre elmondta, hogy 2006. február 21-én alakították meg a rákellenes liga egri szervezetét.

– Az ötlet onnan jött, hogy 1994-ben rákbetegségen estem át. Addig az időpontig szinte nem tudtunk semmit a daganatos betegségekről, nem is foglalkoztunk vele. Úgy ért minket a diagnózis, mint a villámcsapás. Nem tudtuk, merre induljunk el, kitől kérjünk segítséget, ki tud felvilágosítást adni a betegségemmel kapcsolatban. Ezért gondoltuk úgy, hogy elfogadjuk a Magyar Rákellenes Liga felkérését és megalapítottuk az egri alapszervezetet – fogalmazott a férfi, aki hozzátette, hogy ő az egri szervezet elnöke, a felesége pedig a programok szervezője, önkéntesként tart kapcsolatot a betegekkel, a hozzátartozókkal, az érdeklődőkkel, az orvosokkal, valamint más egészségügyi dolgozókkal.

Bak Imréné és Bak Imre a Felsőváros ünnepén vették át a kitüntetést
Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

A házaspár arról is szólt, hogy a rákellenes liga egri alapszervezete széles körű felvilágosító munkát folytat az onkológiai ellátásról és a gondozásról, valamint előadásokat taranak, szűréseket szerveznek az egészség megőrzése és a rák korai felismerése érdekében. A legjelentősebb programjaiknak tartják a méhnyakrák, a mellrák és a prosztata daganatos megbetegedése elleni figyelemfelhívó kampányt, ezt minden esztendőben megrendezik.

– Az volt a szándékunk a szervezet megalapításával, hogy az ismeretek a rákbetegségekről minél több emberhez eljussanak, hiszen az egészség a legnagyobb kincs és tenni is kell érte egészséges életmóddal, szűréseken való részvétellel, önvizsgálattal, mert a a daganatos elváltozások korai felismerése életeket menthet – hívták fel a figyelmet.

Megjegyezték, hogy amikor átvették a díjat, nagyon meghatódtak, hiszen a másik két jelölt, Tarsoly József egri hegybíró, illetve Rázsi Botond pedagógus is méltó volt az elismerésre. Szerintük az ismertségüknek és a civil szervezetben végzett munkájuknak köszönhetik a kitüntetést. Hogy milyen elképzeléseket szeretnének megvalósítani az elkövetkező időben? Erről elmondták, terveik még bőven vannak, csak az egészségük is legyen meg hozzá, hiszen már betöltötték a hetvenharmadik életévüket.

– Jó lenne, ha a fiatalabbak is csatlakoznának a szervezetünkhöz, hogy átadhassuk a stafétabotot – említették egyik lényeges kívánságukat. – Továbbra is a rák korai felismerése érdekében teljesítendő feladatokra, a szűrésekre és a felvilágosító előadások szervezésére fektetnénk a hangsúlyt. Programjainkban különösen nagy figyelmet kap a mozgás, ezért továbbra is tervezünk a jövőben kirándulásokat, városnézéseket, színház- és múzeumlátogatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában